Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

 Είναι αρπαγή

Είναι αρπαγή.


H απόφαση της κυβέρνησης, μέσω σχετικής τροπολογίας, να βάλει στο χέρι και τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων δημόσιων οργανισμών, συνιστά νέο μέτρο σε βάρος των ασφαλισμένων και των δικαιωμάτων τους και συνολικά του λαού. Δεν αλλάζει η ουσία του μέτρου, όσο και αν περιβάλλεται αυτό με τη μορφή του «εθελοντισμού» και πως δήθεν δεν πρόκειται για εξαναγκασμό. Πολύ περισσότερο, που τα διαθέσιμα αυτά είναι χρήματα τα οποία τα ασφαλιστικά ταμεία και οι οργανισμοί τα έχουν άμεση ανάγκη, κλείνουν καθημερινά σχεδόν «τρύπες» ρευστότητας που παρουσιάζονται στη λειτουργία τους, με μια κουβέντα είναι το κομπόδεμα για να τα φέρνουν βόλτα.

Η τοποθέτηση αυτών των χρημάτων σε κρατικά repos, δηλαδή βραχυχρόνιο δανεισμό του κράτους, προκειμένου να αντιμετωπίσει ζητήματα ρευστότητας, θα τους στερήσει και το τελευταίο ευρώ από τα ταμεία τους. Αλλωστε, το γεγονός ότι μέχρι τώρα τα κεφάλαια αυτά δεν τοποθετούνταν στα αποθεματικά των Ταμείων και δεν «κλείνονταν» σε τοποθετήσεις μακράς διάρκειας, υπηρετούσε συγκεκριμένο σκοπό. Και αυτός ήταν η κάλυψη των τρεχουσών αναγκών κάθε Ταμείου που προέκυπταν μέσα στο μήνα, ανάλογα με την πορεία που είχαν τα έσοδα και τα έξοδά τους, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση η απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων.

Στην πραγματικότητα, αυτό που γίνεται είναι μια μορφή εσωτερικού δανεισμού, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους (που χρυσοπληρώσει ο λαός χωρίς να ευθύνεται γι' αυτό), τηρώντας τη συμφωνία με τους εταίρους της (ΕΚΤ, ΕΕ, ΔΝΤ) ότι θα πληρώνει «ατάκα και επίτόπου» τις δόσεις, αλλά και προκειμένου να εξυπηρετήσει άλλες ανάγκες ρευστότητάς της, αφήνοντας πάντα στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο.

Αποτελεί άλλο ένα επεισόδιο στη μακρά ιστορία λεηλασίας των αποθεματικών των Ταμείων, που άλλοτε μετατρέπονταν σε άτοκα δάνεια στην Τράπεζα της Ελλάδας, για να χρηματοδοτηθεί στη συνέχεια το ντόπιο κεφάλαιο με θαλασσοδάνεια, «δανεικά και αγύριστα», άλλοτε ρίχνονταν στον τζόγο του χρηματιστηρίου και πάλι ως πηγή κεφαλαίων για τους καπιταλιστές και άλλοτε «κουρεύονταν», όπως έγινε με το εγκληματικό PSI σε βάρος Ταμείων, νοσοκομείων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και άλλων δημόσιων οργανισμών το 2012.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί, μάλιστα, να επιβάλει τη νέα αφαίμαξη, πότε με το μαστίγιο του «λιτού βίου», που πρέπει άβουλα να αποδεχτεί ο ελληνικός λαός, και πότε με το καρότο του «πατριωτικού καθήκοντος», για να σωθεί δήθεν η χώρα. Ομως, απέναντι στην πλουτοκρατία και τα μονοπώλια ούτε διανοείται να ζητήσει τα δικά τους «ταμειακά διαθέσιμα» που συσσωρεύονται στις τράπεζες, ντόπιες και ξένες. Το αντίθετο, μάλιστα. Γι' αυτούς πασχίζει να εξασφαλίσει νέα επενδυτικά πακέτα, νέες πηγές χρηματοδότησης και ενίσχυσης. Γι' αυτούς «λεφτά υπάρχουν», όταν από το λαό αφαιρείται και το τελευταίο ευρώ. Πάει πολύ, λοιπόν, αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει τα Ταμεία και να αναπληρώσει τα λεηλατημένα αποθεματικά τους, να ζητά να βάλει στο χέρι και το τελευταίο ευρώ που τους έχει απομείνει.

Οι εργαζόμενοι, το συνδικαλιστικό κίνημα, μπροστά και στη νέα αυτή μεθόδευση που επιχειρείται σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων δεν πρέπει να υποκύψουν. Το αίτημα «Να πληρώσουν για την Κοινωνική Ασφάλιση κράτος και εργοδοσία» παραμένει επίκαιρο. Γιατί μόνο κάτω απ' αυτήν τη σημαία, μπορούμε να υπερασπίσουμε ό,τι απέμεινε και να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε.

Αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας», Ριζοσπάστης, Σάββατο 14 Μάρτη 2015.

ΝΔ: Ο κ. Λαφαζάνης ήταν ενήμερος για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Να αφήσει τα αστεία και να αποφασίσει: «Είτε να πάρει πίσω τις αυξήσεις, είτε να μην αποπληρώσει του παραγωγούς ΑΠΕ. Και σίγουρα να σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να κοροϊδεύει τον κόσμο» καλεί τον υπουργό Ενέργειας η

Επίθεση στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας εξαπολύει η ΝΔ με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη ότι η απόφαση της ΡΑΕ για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ ελήφθη στις 30 Δεκεμβρίου του 2014 «σε συμπαιγνία με την απελθούσα κυβέρνηση».

«Ο κ. Λαφαζάνης ψευδώς δηλώνει ότι αγνοούσε την απόφαση της ΡΑΕ για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, αφού ήδη στις 4/2/15 συναντήθηκε με την Αρχή και ήταν ενήμερος.

Τώρα καταγγέλλει τις αυξήσεις των τιμολογίων από δήθεν μνημονιακούς νόμους, πράγμα το οποίο επίσης είναι ψευδές.

Ας αφήσει τα αστεία και ας αποφασίσει: Είτε να πάρει πίσω τις αυξήσεις, είτε να μην αποπληρώσει του παραγωγούς ΑΠΕ. Και σίγουρα να σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να κοροϊδεύει τον κόσμο».


protothema.gr

Στην Τράπεζα της Ελλάδος τα αποθεματικά ΝΠΔΔ και ασφαλιστικών ταμείων με τροπολογία της κυβέρνησης

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την τροπολογία που προωθεί τον εσωτερικό δανεισμό, αναφέρει:

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει την αρπαγή των ταμειακών διαθέσιμων των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων φορέων του Δημοσίου, μέσω εσωτερικού δανεισμού, ως μια μαγική λύση που εγγυάται "καλύτερη αξιοποίηση" και "προστασία από ζημιές" είναι προκλητική και δεν μπορεί να πείσει κανέναν.

Οι νωπές μνήμες από τις τεράστιες απώλειες των Ταμείων κατά τη διάρκεια του PSI, για τις οποίες η κυβέρνηση "κάνει την πάπια", αποδεικνύει πως δεν υπάρχει καμιά εξασφάλιση των χρημάτων αυτών, που ανήκουν στους ασφαλισμένους.

Συγχρόνως, η "άμεση ρευστοποίηση", που υπόσχεται η κυβέρνηση, είναι κενό γράμμα, αφού η αιτία πίσω από τον εσωτερικό δανεισμό είναι η έλλειψη ρευστότητας της κυβέρνησης.



Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν πρέπει να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να "βάλει χέρι" στα ασφαλιστικά ταμεία και σε άλλους δημόσιους φορείς».

                                                ******


Στην Τράπεζα της Ελλάδος τα αποθεματικά ΝΠΔΔ και ασφαλιστικών ταμείων με τροπολογία της κυβέρνησης

Τροπολογία για την παράδοση των κεφαλαίων των ΝΠΔΔ και των ασφαλιστικών ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να εξασφαλιστεί ρευστό για την αποπληρωμή των δόσεων των δανείων του Ελληνικού Δημοσίου, θα κατατεθεί στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο «για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών (ολόκληρη η ανακοίνωση στα συνημμένα).

Η τροπολογία θα αναφέρει: «Τα κεφάλαια που κατατίθενται από τα ΝΠΔΔ και ΑΦ (σ.σ. Ασφαλιστικούς Φορείς) στην Τράπεζα της Ελλάδος σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης δύνανται να επενδύονται στο σύνολό τους σε συμβάσεις αγοράς ή πώλησης τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με σύμφωνα επαναπώλησης/επαναγοράς με αντισυμβαλλόμενο το Ελληνικό Δημόσιο (repos, reverse repos, buy/sell back, sell/buy/back). Σε περίπτωση κεφαλαιακών ζημιών των ΝΠΔΔ και ΑΦ από την για οποιονδήποτε λόγο μη προσήκουσα και ιδίως μη έγκαιρη ή μη ολοσχερή εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου ως αντισυμβαλλομένου σε συμβάσεις αγοράς ή πώλησης με σύμφωνα επαναγοράς, το ΝΠΔΔ ή ο ΑΦ που υπέστη τη ζημία έχει απευθείας αξίωση αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου».

Καθησυχάζει το υπουργείο


Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες για την τύχη των αποθεματικών, το υπουργείο ισχυρίζεται ότι πρόκειται για κίνηση που στοχεύει στην «καλύτερη αξιοποίηση των κεφαλαίων των φορέων και των Ταμείων» και προσθέτει ότι «ο περιορισμός των επενδυτικών επιλογών της ΤτΕ διασφαλίζει ότι τα κεφάλαια των δημόσιων οργανισμών θα δύνανται να επενδύονται αποκλειστικά σε άμεσα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία».

Επίσης το υπουργείο υποστηρίζει ότι «δεν υποχρεώνονται τα Ταμεία και οι φορείς να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στην ΤτΕ» και προσθέτει ότι «θεσπίζεται η απευθείας αξίωση των Φορέων και των Ταμείων κατά του Ελληνικού Δημοσίου για τυχόν κεφαλαιακές ζημίες που υφίστανται από την επένδυση των κεφαλαίων τους».

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «το Ελληνικό Δημόσιο, καλύπτοντας απευθείας τέτοιες ζημίες, εξασφαλίζει ταυτόχρονα την έγκαιρη ικανοποίηση των τρεχουσών αναγκών των δημόσιων οργανισμών».

Συνημμένα Αρχεία:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ