Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

"Αριστερή" κυβέρνηση, "αριστερός" Πρόεδρος, "αριστερή" ΕΕ;


Μια καραμπόλα αλλαγών θέσεων σκέτο «κέντημα» αναμένεται να προκαλέσει η, όπως όλα δείχνουν, εκλογή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες η υποψηφιότητα έχει «κλειδώσει» και αναμένεται να τεθεί στην κρίση της Βουλής την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου στην σχετική ψηφοφορία. Η εκλογή του θεωρείται σχεδόν βέβαιη και, μάλιστα, από την πρώτη ψηφοφορία καθώς πέραν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η Νέα Δημοκρατία εκτιμάται πως θα στηρίξει την υποψηφιότητα.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως η εκλογή Αβραμόπουλου αποτελεί στην ουσία αποτελεί ένα άψογα εκτελεσμένο σχέδιο της πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ενδελεχώς σχεδιασμένο μέχρι και την τελευταία του λεπτομέρεια.

Καταρχήν, η επιλογή Αβραμόπουλου εξασφαλίζει την αναγκαία συναίνεση που απαιτείται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τα πολιτικά κόμματα, που εκπροσωπούνται στην Βουλή.

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον σκέλος, όμως, του πλάνου του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τις αλλαγές που θα επιφέρει η μετακίνηση Αβραμόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Στο κομμάτι αυτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του δείχνουν να έχουν κινηθεί σαν υψηλού επιπέδου σκακιστές, που δρούν προβλέποντας το παιχνίδι τουλάχιστον 10 κινήσεις μπροστά.

Με την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, πολλοί ήταν αυτοί που παραξενεύτηκαν με την απουσία δυο εξαιρετικά προβεβλημένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και άμεσων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα. Ο λόγος φυσικά για τον Δημήτρη Παπαδημούλη και τον Γιάννη Μηλιό. Όπως όλα δείχνουν αυτό συνέβη γιατί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είχε άλλα σχέδια για αυτούς.

Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης προβάλλει σαν το μεγάλο φαβορί για την ανάληψη της θέσης του Επίτροπου της Ελλάδας στην Κομισιόν του Γιούνκερ, εάν όντως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αποχωρήσει για να αναλάβει την Προεδρία της Δημοκρατίας της Ελλάδας. Σε αυτή την περίπτωση ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναλαμβάνει μια εξαιρετική θέση ευθύνης και ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά δυνατή φωνή και εκπροσώπηση στην Κομισιόν.

Φυσικά για να αναλάβει την εν λόγω θέση ο Δημήτρης Παπαδημούλης θα πρέπει να παραιτηθεί από ευρωβουλευτής και να παραδώσει την θέση του, στον σχετικό επιλαχόντα. Αυτή την στιγμή ήδη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να αποχωρήσει ο Γιώργος Κατρούγκαλος,  που τοποθετήθηκε αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πρώτος επιλαχων για να καλύψει την συγκεκριμένη θέση είναι ο Στέλιος Κούλογλου.
Σε περίπτωση παραίτησης Παπαδημούλη, δεύτερος στην λίστα των επιλαχόντων είναι ο Νίκος Χουντής, που όμως αποτελεί πλέον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών και δεν αναμένεται να διεκδικήσει την θέση του ευρωβουλευτή. Έτσι, λοιπόν, ανοίγει ο δρόμος για τον τρίτο της λίστας, που δεν είναι άλλος από τον Γιάννη Μηλιό.

Μια καραμπόλα σκέτο «κέντημα» από τον ΣΥΡΙΖΑ

Από το businessnews.gr

Η κυβέρνηση, καθησυχάζει τους επενδυτές στην Eurobank


Διαβεβαιώσεις πως η κυβέρνηση εργάζεται για την ανάπτυξη της Eurobank και την ενίσχυση της μετοχικής της αξίας παρείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης στον Prem Watsa, επικεφαλής του ομίλου Fairfax, που είναι βασικός μέτοχος στην τράπεζα, από τον Απρίλη του 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι κοινός στόχος και των δύο πλευρών είναι η ανάπτυξη της Eurobank και η ενίσχυση της μετοχικής της αξίας. Από πλευράς της Fairfax διατυπώθηκε ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα.

H εταιρεία συμμετοχών Fairfax, που εδρεύει στο Τορόντο του Καναδά, πέραν της Eurobank και της Eurobank Properties, έχει εξαγοράσει την Praktiker Hellas, ενώ συμμετέχει και στον Όμιλο Μυτιληναίου.

Στη Eurobank, η Fairfax συμετείχε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τον Απρίλιο του 2014, με ποσό 1,3 δισ. ευρώ (το 47% της αύξησης του κεφαλαίου) και εξαρχής ο Watsa, επικεφαλής της ομάδας των επενδυτών, είχε δηλώσει το μακροπρόθεσμο ορίζοντα των τοποθετήσεων του.

 Εγγυήσεις Βαρουφάκη σε Ντάισελμπλουμ - Σχόλιο του ΚΚΕ


Ένα βήμα πιο κοντά στις αιτιάσεις των δανειστών φαίνεται πως κάνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μετά τις επαφές του Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Συμμόρφωση με τις συμφωνίες ζήτησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, για αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με μικρό πρωτογενές πλεόνασμα δεσμεύτηκε ο Γ. Βαρουφάκης δείχνοντας ότι τα δεινά πάλι θα φορτωθούν στο λαό.

Αυτά τα δύο σημεία θέλησαν να προτάξουν ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ και ο υπουργός Οικονομικών στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών.

Δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ

«Ο σκοπός μου είναι διττός, να ακούσω τις προθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας» δήλωσε εξαρχής ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και συμπλήρωσε πως «και τα δυο μέρη θέλουμε να ενισχυθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα και η εξωτερική ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Θύμισε πως «το Γιούρογκρουπ το 2012 ανέλαβε τη δέσμευση να παρέχει επαρκή στήριξη της Ελλάδας έως ότου ανακτήσει πρόσβαση στην αγορά υπό τον όρο βεβαίως ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους». Υπενθύμισε τις δεσμεύσεις για «τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα», σημείωσε «ότι τα μονομερή βήματα δεν αποτελούν ένα δρόμο προόδου» και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της.

Για το ενδεχόμενο μιας νέας παράτασης του μνημονίου ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ είπε «πως βρισκόμαστε εντός προγράμματος που πήρε παράταση, θα συζητήσουμε τις επόμενες εβδομάδες για πιθανές λύσεις και εναπόκειται στην Ελλάδα να εκφράσει τη θέση της στο θέμα αυτό».
Σε ερώτηση για μια «ευρωπαϊκή διάσκεψη χρέους» απάντησε πως μια τέτοια «ήδη υπάρχει και λέγεται Γιούρογκρουπ όπως ξέρετε».

Δηλώσεις Γ. Βαρουφάκη 

Ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «χωρίς φόβο και πάθος» θα προωθήσει «βαθιές μεταρρυθμίσεις» που θα «αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προσφέρει την εγγύηση στους εταίρους για «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές».

Διαβεβαίωσε επίσης τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ ότι «το κράτος έχει συνέχεια» αλλά η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί «την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους».

Εμφανίστηκε αρνητικός στην κατάθεση αιτήματος για την παράταση του υπάρχοντος μνημονίου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανάφερε πως «θέλουμε να πείσουμε ότι το κοινό μας συμφέρον εξυπηρετείται από μια νέα συμφωνία μετά από διαβουλεύσεις όλων των Ευρωπαίων».

Όσο για την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών κατέδειξε πως πρόθεση της συγκυβέρνησης είναι να παίξει με τις λέξεις, καθώς υποστήριξε ότι πρέπει να διαχωριστούν οι θεσμικοί εταίροι ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ από μια επιτροπή ελέγχου των συμφωνιών, με την οποία δεν θα συνεργαστεί.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σχόλιο του, για την συνάντηση Βαρουφάκη - Ντάισεμπλουμ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Ο λαός μας όλα τα προηγούμενα χρόνια μάτωσε γιατί αυτό απαιτούσαν οι “μεταρρυθμίσεις”, η “ανταγωνιστικότητα” του κεφαλαίου και οι “ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί”, με “πρωτογενές πλεόνασμα”, που σήμερα επανέλαβε και ο νέος υπουργός οικονομικών. Κι ο λαός θα συνεχίζει να ματώνει, ανεξάρτητα αν η κυβέρνηση αυτά θα τα συζητήσει με τους επικεφαλής της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ ή με τους υπαλλήλους τους».

Το «κράτος έχει συνέχεια»

Οι λεονταρισμοί και η πραγματικότητα.


Το «κράτος έχει συνέχεια» και δε θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά, αφού, παρά την εναλλαγή κυβερνήσεων, κουμάντο στη χώρα συνεχίζουν να κάνουν τα μονοπώλια, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Ο «καπνός», που σηκώθηκε αυτές τις μέρες με αφορμή το έκτακτο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τη θέση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεν μπόρεσε να κρύψει τελικά την ευθυγράμμισή της με τη γραμμή της ΕΕ. Τι συνέβη πραγματικά; Κατέληξαν στην ανανέωση των ήδη επιβεβλημένων κυρώσεων έως και τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και στη δυνατότητα διεύρυνσής τους στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών το Φλεβάρη. Ο ίδιος ο νέος Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, και οι αξιωματούχοι της ΕΕ μίλησαν για «έναν καλό συμβιβασμό». Δηλαδή, οι λεονταρισμοί της συγκυβέρνησης κατέληξαν στο να μπει η υπογραφή της στις ίδιες κυρώσεις που είχε ψηφίσει και η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Μια απόφαση η οποία στηρίζεται δήθεν στις ανθρωπιστικές αρχές της ΕΕ, αλλά στην πραγματικότητα εντάσσεται στα επιθετικά σχέδια των ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και στο πλαίσιο των ανταγωνισμών με την καπιταλιστική Ρωσία για τον έλεγχο των αγορών και των ενεργειακών πόρων της περιοχής, με θύματα τους λαούς, ανάμεσά τους και τον ελληνικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «παρά τις γενικές αντιρρήσεις της Ελλάδας επί του κειμένου, θα το αποδεχτεί, επιθυμώντας τη διαφύλαξη της ενότητας της ΕΕ».

Βεβαίως, στο παζάρι που γίνεται στα ευρωενωσιακά κονκλάβια, η κάθε αστική τάξη επιδιώκει να εξυπηρετηθούν καλύτερα, στο πλαίσιο μιας ενιαίας γραμμής, και τα επιμέρους συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων της κάθε χώρας ή συμπράξεων που έχουν επιτευχθεί. Γι' αυτό παρατηρούμε και διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε χώρες και στο ζήτημα της στάσης απέναντι στη Ρωσία. Από όσα βγήκαν προς τα έξω, και άλλοι ΥΠΕΞ, εκφράζοντας τα επιμέρους συμφέροντα των μονοπωλίων των χωρών τους, είχαν αντιρρήσεις για περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας, γιατί, λόγω της ισχυρής διασύνδεσης με αντίστοιχα ρωσικά μονοπώλια, καταγράφουν ζημιές όλη αυτήν την περίοδο που εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία. Αρνητική στάση είχαν οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας, της Αυστρίας, της Σλοβακίας, ενώ επιφυλάξεις έχουν εκφράσει και αυτές των Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, ακριβώς γιατί οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε διάφορους κλάδους, στην Ενέργεια, σε σημαντικούς βιομηχανικούς τομείς, αλλά και στην αγροτική οικονομία, έχουν απώλειες. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Έλληνας ΥΠΕΞ, υπεραμυνόμενος ότι η ΕΕ δεν έχει συμφέρον από μια αποδυναμωμένη Ρωσία.

Το γεγονός των υπαρκτών αντιθέσεων στην ΕΕ, και τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην Ευρωζώνη συνολικά χρειάζεται να παίρνονται υπ' όψιν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα των λαών. Αντίθετα, η οικονομική στασιμότητα, το ενδεχόμενο μιας νέας ύφεσης και η ένταση των ανταγωνισμών μεγαλώνουν τους κινδύνους για εμπλοκή σε νέες περιπέτειες και πολεμικές συγκρούσεις, για να γίνουν οι εργαζόμενοι και πάλι κρέας στα κανόνια των καπιταλιστών σε μια πιο γενικευμένη σύρραξη. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στα επικοινωνιακά τρικ της νέας συγκυβέρνησης, στα μεγάλα λόγια και τους «αστερίσκους» όπως έκαναν στο παρελθόν άλλοι διαχειριστές. Πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση να αντιμετωπίσουν επικίνδυνες, για τους λαούς, εξελίξεις.



Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας» Ριζοσπάστη του Σαββάτου 31 Γενάρη.

Υπουργείο Εργασίας:"Διευκολύνσεις και ανάσα στις επιχειρήσεις"

 
Να επιτύχει την ανοχή του λαού απέναντι στην πολιτική των ψίχουλων, διογκώνοντας τεχνητά τη σημασία μέτρων που περιλαμβάνονται στο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» επιχείρησε με δηλώσεις της η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, τόσο κατά την παράδοση - παραλαβή του υπουργείου, όσο και με εμφανίσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς.
Αιχμή της επικοινωνιακής τακτικής είναι η εξαγγελία για την «επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ» και η «απόδοση της 13ης σύνταξης, για τους συνταξιούχους κάτω των 700 ευρώ», τα οποία επανέλαβαν πολλές φορές ο νέος υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης, του οποίου ο τομέας ευθύνης υπάγεται πλέον στο υπουργείο Υγείας.
Όμως, την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε να ρίχνει τους τόνους όσον αφορά τον κατώτερο μισθό και  μάλιστα να εξαρτά την εφαρμογή του από μια πολιτική ανταλλαγμάτων προς το κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις. Όταν το πρωί ρωτήθηκε στην τηλεόραση του «ΑΝΤ1», αν προβληματίζεται για την αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου στο μέτρο, αν ανησυχεί μήπως η απάντηση από ένα κομμάτι του επιχειρηματικού κόσμου είναι να προχωρήσει σε απολύσεις, απάντησε: «Θα πρέπει να δείτε την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου σε συνδυασμό με μια σειρά άλλα μέτρα τα οποία θα διευκολύνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και θα δίνουν ανάσες. Όπως αυτό της ρύθμισης των χρεών προς Ταμεία και εφορίες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι πολλοί επιχειρηματίες δεν έχουν καν ασφαλιστικές ενημερότητες, δεν μπορούν να είναι εντάξει προς τις υποχρεώσεις τους τις υπόλοιπες που είναι πολύ πιο μεγαλύτερες από το κόστος της επαναφοράς σε κάποιους εργαζόμενους που αφορά το συγκεκριμένο μέτρο. Άρα λοιπόν μιλάμε για ταυτόχρονες παρεμβάσεις που κινούνται σε μια λογική συνέργειας».
Με τον ίδιο τρόπο κατά την παραλαβή του υπουργείου από τον πρώην υπουργό Γ. Βρούτση, ο Π. Σκουρλέτης είπε ότι η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ μεικτά «είναι βασικός στόχος» και άρα είναι ζήτημα προς επίτευξη. Στο ίδιο πλαίσιο υποστήριξε πως «θα επιχειρήσουμε να αποκαταστήσουμε το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τις αρμοδιότητες του ΟΜΕΔ. Θα επαναφέρουμε τις προστατευτικές νομοθεσίες για το θεσμό των απολύσεων. Καταργείται η επιστράτευση. Θα εξετάσουμε το θέμα των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας που έχουν κλείσει».
Στην ίδια επικοινωνιακή τακτική κινήθηκε και ο Δ. Στρατούλης, ο οποίος εμφανίστηκε να «καταργεί» τα μέτρα που περιγράφονταν στο «μέιλ Χαρδούβελη», δηλαδή να εμφανίζει ως νομοθετική παρέμβαση «κατάργησης» μέτρων που δεν έχουν νομοθετηθεί. Επιπλέον μίλησε για «τέλος στη μείωση των συντάξεων και τέλος στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης», δηλαδή για ό,τι σχεδίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς να δεσμεύεται για κατάργηση των υφιστάμενων νομοθετημένων μέτρων που ήδη εφαρμόζονται και τα οποία επέβαλαν χαράτσια στις συντάξεις που αποδίδονται και αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Με αυτό το τέχνασμα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ενώ αφήνει στο απυρόβλητο σχεδόν ολόκληρο το αντεργατικό και αντιασφαλιστικό οικοδόμημα, επιχειρεί να εμφανιστεί ως ο «καταστροφέας» των μνημονίων. Την ίδια αξία έχουν και γενικές διατυπώσεις του τύπου «σταδιακή αποκατάσταση των συντάξεων», όταν για τα παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει ως προϋπόθεση τις αντοχές των δημοσιονομικών (πλεονασματικοί προϋπολογισμοί) και την πορεία της οικονομίας και κυρίως την τήρηση των «ποσοτικών στόχων» των μνημονίων.

Γιώργος Κατρούγκαλος: "Δεν υπάρχει περιθώριο αυτή την χρονιά για οποιαδήποτε μισθολογική βελτίωση"

 
Αποκαλυπτικός ήταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατά τη συνάντηση του με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.
«Εξήγησα στην ΑΔΕΔΥ ότι δεν υπάρχει περιθώριο αυτή την χρονιά για οποιαδήποτε μισθολογική βελτίωση της κατάστασης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατρούγκαλος.
Απόλυτα συνεπής με τα ψίχουλα που περιέχονται στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, εξήγησε στους συνδικαλιστές ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα αναθεωρηθεί, αλλά όχι ως προς την αποκατάσταση των απωλειών. Όπως είπε, η δημιουργία ενός νέου μισθολογίου που θα αποκαθιστά τις απώλειες δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Αυτό που μπορεί να συζητήσει η κυβέρνηση, είναι μόνο κάποιες θεσμικές και δομικές αλλαγές.
Ύστερα από παρέμβαση του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ, ο οποίος ανέδειξε τον ρόλο του κράτους στην εξυπηρέτηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, ο υπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση «δεν θα κάνει καμιά αλλαγή στο χαρακτήρα του κράτους. Όποιος κυβερνά δε σημαίνει ότι έχει και την πραγματική εξουσία. Κάποιες αλλαγές θα γίνουν, αλλά όχι στο χαρακτήρα του κράτους και σε αυτό χρειαζόμαστε τη βοήθεια του ΠΑΜΕ!». Για να εισπράξει την απάντηση από τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ ότι τέτοια βοήθεια δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει ποτέ από τις ταξικές δυνάμεις.
Κατά τα άλλα, ο υπουργός επανέλαβε ότι οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών θα επαναπροσληφθούν, όχι όμως με 8ωρη σταθερή και μόνιμη εργασία, όπως ζητά το ΠΑΜΕ, αλλά με τους προηγούμενους όρους, δηλαδή με 4ωρο και ελαστική απασχόληση. Ακόμα, δεν απάντησε αν θα γίνουν οι προγραμματισμένες 15.000 προσλήψεις στο Δημόσιο για το 2015, ενώ για τους διαθέσιμους είπε ότι θα προσληφθούν όλοι, αλλά μέσω κινητικότητας. Δηλαδή, δεν θα τοποθετηθούν στη θέση που ήταν και είναι πολύ πιθανό να μετακινηθούν.
Τέλος, δήλωσε υπέρ ενός συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων που θα συνδέεται με την αποδοτικότητα και την υπηρεσιακή τους εξέλιξη. Η θέση αυτή για την αξιολόγηση, είχε κατά τη συζήτηση τη στήριξη των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚ, της ΔΑΚΕ και της ΑΠ (ΣΥΡΙΖΑ). Επιπλέον ο Γ. Κατρούγκαλος κάλεσε την ΑΔΕΔΥ να καταθέσει σχετική πρόταση για την αξιολόγηση, αλλιώς θα προχωρήσει μονομερώς.