Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Τεμπέληδες και οι Γάλλοι εργαζόμενοι...

Κύμα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει στη Γαλλία η κίνηση αμερικάνικου μονοπωλίου να στείλει γράμμα στον υπουργό Βιομηχανικής Ανασυγκρότησης, στο οποίο καταφέρεται ούτε λίγο ούτε πολύ εναντίον των Γάλλων εργατών με προσβλητικές και ειρωνικές εκφράσεις.

Η Titan, αμερικάνικο μονοπώλιο στα ελαστικά, που είχε ενδιαφερθεί για την εξαγορά εργοστασίου της Goodyear στην Αμιέν της Γαλλίας, παρουσιάζει στην επιστολή της, δια στόματος του επικεφαλής της Μορίς Τέιλορ, τους λόγους για τους οποίους απέσυρε το ενδιαφέρον της.

«Επισκέφθηκα το εργοστάσιο πολλές φορές. Οι Γάλλοι εργαζόμενοι πληρώνονται με υψηλούς μισθούς, αλλά εργάζονται μόνο για τρεις ώρες. Χρειάζονται μία ώρα για διαλείμματα και γεύμα, μιλούν για τρεις ώρες και εργάζονται τρεις ώρες» σημειώνει ο Τέιλορ, οποίος μιλά παρακάτω ξετσίπωτα για «δήθεν αυτοαποκαλούμενους εργάτες». Στην επιστολή του, τους ρίχνει ουσιαστικά την ευθύνη για το κλείσιμο του εργοστασίου.

Επίσης, σε μια κυνική ομολογία σημειώνει ότι η Τιτάν «θα αγοράσει μια εταιρεία παραγωγής ελαστικών στην Κίνα ή την Ινδία, θα πληρώνει λιγότερο από ένα ευρώ τους εργάτες και θα εξάγει στη Γαλλία όλα τα ελαστικά που αυτή χρειάζεται», χαρακτηρίζοντας «ηλιθιότητα» το να θέλει κάποιος να πληρώσει μισθούς Γαλλίας όταν έχει την παραπάνω δυνατότητα.

Το θράσος και ο κυνισμός του αφεντικού δεν πρέπει να εκπλήσσει. Θέλουν να ρίξουν όσο γίνεται πιο κάτω την τιμή της εργατικής δύναμης, να πληρώνουν με μισθούς Κίνας και Ινδίας τους εργάτες σε όλο τον κόσμο. Γι' αυτό πετάνε λάσπη για «εργάτες που δουλεύουν τρεις ώρες» και βάζουν στο στόχαστρο ακόμα και τα διαλείμματα! Πατάνε στην πολιτική που ακολουθούν οι αστικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, είτε βάζουν μπροστά την «ανάπτυξη» ή τη «λιτότητα», πολιτική που ισοπεδώνει τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα.

Χαρακτηριστικές είναι οι υποκριτικές αντιδράσεις που ακολούθησαν, που υιοθετούν την ουσία της επίθεσης απέναντι στους εργάτες, αλλά... έχουν «ενστάσεις» για το «ύφος». Έτσι, η Λοράνς Παριζό, πρόεδρος του γαλλικού ΣΕΒ, δήλωσε ουσιαστικά ότι ο Τέιλορ υπογραμμίζει υπαρκτές «ανωμαλίες» σε ζητήματα όπως «ο χρόνος εργασίας και η ανταγωνιστικότητα» και αρκέστηκε απλά να καταδικάσει το «ύφος» της επιστολής.

Καταδικάζοντας κι αυτός το «ύφος» της επιστολής, ο «πολύς» υπουργός Βιομηχανικής Ανασυγκρότησης, Μοντεμπούρ, έσπευσε παράλληλα να προβάλει το «έργο» της κυβέρνησής του υπέρ των μονοπωλίων και να υπενθυμίσει υπερήφανα ότι την πρώτη θέση μεταξύ όσων επενδύουν στη Γαλλία κατέχει το αμερικανικό κεφάλαιο. Μάλιστα, ως επιχείρημα για το «καλό κλίμα για επενδύσεις» στη χώρα του φέρνει την πρόσφατη άθλια συμφωνία εργοδοτών-συμβιβασμένων συνδικάτων! Ενώ η «απειλή» του για «αυστηρό έλεγχο των ελαστικών Τιτάν από τα γαλλικά τελωνεία» πρέπει να έχει προκαλέσει πανικό στα επιτελεία του αμερικάνικου μονοπωλίου...

Συνδέσεις Ειδήσεων: