Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Νέα δολοφονία μετανάστη - ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ: Καμιά ανοχή στα τάγματα εφόδου στις γειτονιές



Ένας 29χρονος πυροσβέστης και ένας 25χρονος, που έχει απασχολήσει τις διωκτικές αρχές για κλοπές στο παρελθόν, ομολόγησαν ότι δολοφόνησαν έναν Πακιστανό μετανάστη, τα ξημερώματα, στα Πετράλωνα. Οπως έγινε γνωστό, το θύμα κινούνταν με ποδήλατο στην οδό Τριών Ιεραρχών, όταν στον αριθμό 65 δέχθηκε την άγρια επίθεση των δύο Ελλήνων με στιλέτα. Αμέσως μετά, οι συλληφθέντες προσπάθησαν να εξαφανιστούν. Κάτοικοι της περιοχής ενημέρωσαν την Αστυνομία και έδωσαν τα στοιχεία του δικύκλου, το οποίο εντοπίστηκε αργότερα στην περιοχή του Συντάγματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες υποστήριξαν πως το θύμα τους έκλεινε το δρόμο με το ποδήλατο και μετά από λογομαχία του επιτέθηκαν και τον σκότωσαν.
Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ καταδικάζει την άγρια δολοφονία μετανάστη από δύο φασιστοειδή στην περιοχή των Πετραλώνων σήμερα το πρωί. «Αυτό το περιστατικό δεν είναι το πρώτο, έρχεται να προστεθεί στο μακάβριο κύκλο των ρατσιστικών επιθέσεων που εδώ και καιρό εξελίσσονται στις συνοικίες της Αθήνας. Η κυβέρνηση έχει βαριές ευθύνες για την καλλιέργεια του ρατσισμού, την ενοχοποίηση των μεταναστών για την ανεργία και τις άθλιες συνθήκες ζωής σε πολλές περιοχές του κέντρου της Αθήνας.  Η επιχείρηση «νόμος και τάξη» με την ονομασία «Ξένιος Ζευς» δίνει κάλυψη και καλλιεργεί την ανοχή στην εγκληματική δράση φασιστικών ρατσιστικών συμμοριών. Η κρατική καταστολή και οι ρατσιστικές επιθέσεις αλληλοσυμπληρώνονται. Καλούμε την εργατική τάξη, το λαό, τη νεολαία μαζικά να καταγγείλουν και να απομονώσουν τη δράση των φασιστών στις γειτονιές. Να μην ανεχτούν τα φασιστικά τάγματα εφόδου που σήμερα δολοφονούν μετανάστες, αύριο τον αγωνιζόμενο λαό».

11 χρόνια Γκουαντάναμο: Το Άουσβιτς των ημερών μας


του Νικόλα Μόττα.

Δεν είναι υπερβολικός ο τίτλος. Ούτε προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, όπως πιθανόν να σκεφτούν ορισμένοι. Η ιστορία των φυλακών του Γκουαντάναμο, στη νοτιοανατολική Κούβα, είναι συνιφασμένη με την προσπάθεια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να τρομοκρατήσει όσους στρέφονται εναντίον του.

Είναι μια ιστορία ενός πραγματικού κολαστηρίου που ξεκίνησε με τον περίφημο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» του προέδρου Μπους και που στις 9 Ιανουαρίου συμπλήρωσε 11 χρόνια λειτουργίας. Κάτι που βαραίνει πλέον τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος, τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά την εκλογή του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, έχει αθετήσει προκλητικά την υπόσχεση που είχε δώσει για το κλείσιμο των φυλακών.


                                                       Το αμαρτωλό παρελθόν.

Η ιστορία του Γκουαντάναμο, βέβαια, έχει τις ρίζες της στον ίδιο τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της αμερικανικής υπερδύναμης. Άλλωστε, πολύ πριν δημιουργηθούν οι φυλακές υψίστης ασφαλείας, το Γκουαντάναμο υπήρξε στρατιωτική βάση των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ουάσιγκτον απέκτησε – για επ' αόριστο διάστημα – εδαφικά δικαιώματα επί του νοτίου τμήματος του κόλπου του Γκουαντανάμο το 1903 με συμφωνία που υπεγράφη τότε από τον κουβανό πρόεδρο Τόμας Εστράδα Πάλμα και τον Θίοντορ Ρούσβελτ. Το αντίτιμο για την παραχώρηση της περιοχής στο πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ ήταν 2000 χρυσά νομίσματα το χρόνο. Η συμφωνία αυτή επανεξετάστηκε από τις δύο χώρες το 1934, όταν μέλος της κουβανικής κυβέρνησης ήταν ένας φιλόδοξος τότε πολιτικός και μετέπειτα στυγνός δικτάτορας του νησιού. Ο Φουλχένσιο Μπατίστα.