Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Απόσπασμα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα



Για τη Λαϊκή Συμμαχία (υπογραμμίσεις δικές μας)

"Όλο το Κόμμα, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας να πάρουμε όλα εκείνα τα συνδυασμένα μέτρα για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην αποστολή μας, να ηγηθούμε της πάλης της εργατικής τάξης, για την κοινωνική συμμαχία, στον αγώνα για την κατάκτηση της εξουσίας.
Η πάλη μας στόχο έχει σήμερα:
- τη συσπείρωση δυνάμεων, με επίκεντρο τα οξυμένα προβλήματα, την διέξοδο από την κρίση υπέρ του λαού,
- τη λαϊκή συμμαχία των δυνάμεων που έχουν συμφέρον να παλέψουν ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στον καπιταλισμό,
- την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος,
- την ισχυροποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στους τόπους δουλειάς, στα εργοστάσια, στους κλάδους, στους χώρους της μόρφωσης, όπως της επαγγελματικής εκπαίδευσης, στα σχολεία, στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, στα παιδιά της εργατικής-λαϊκής οικογένειας.
Προτείνουμε στο λαό και τη νεολαία τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας, έχοντας ως βασικά συνθήματα την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και τον αγροτικό παραγωγικό συνεταιρισμό, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ, τη μη συμμετοχή σε στρατιωτικο- πολιτικές επεμβάσεις, σε πόλεμο.

Δεν κρύβουμε ότι ο στρατηγικός του σκοπός είναι η κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας της εργατικής τάξης, η ανατροπή της αστικής εξουσίας. Με την πρότασή μας για τη Λαϊκή Συμμαχία που κατευθύνεται στην πάλη για εργατική-λαϊκή εξουσία, κάνουμε εκείνους τους απαραίτητους συμβιβασμούς, αφού δεν είναι δυνατόν να απαιτήσουμε η συμμαχία να συμφωνήσει με το δικό μας πρόγραμμα.
Δεν επιδιώκουμε, ακριβώς γιατί δεν έχουμε αυταπάτες, ούτε πετάμε στα σύννεφα, το πρόγραμμα του ΚΚΕ να γίνει ατόφιο πρόγραμμα της συμμαχίας. Στην κατεύθυνση της πάλης θα συμφωνήσουν οι σύμμαχοι, αλλά και στο ζήτημα να έλθει ο λαός στην εξουσία. Δεν είναι ακριβώς ίδια τα συμφέροντα του εργάτη με τον αυτοαπασχολούμενο ή τον αγρότη. Τους ενώνει όμως ο αγώνας ενάντια στα μονοπώλια.
Από ορισμένους υπάρχει μια εμμονή, όταν μιλούν για συμμαχία, να εννοούν συμμαχία ανάμεσα σε κόμματα. Παλιά αμαρτία κι αυτή.
Στη λογική τους εξοβελίζεται ουσιαστικά η συμμαχία σε κοινωνικό επίπεδο. Θέλουν το λαό να ψηφίζει και απλά να στηρίζει μια κυβέρνηση διαχείρισης κι από κει και πέρα τίποτε άλλο.
Η κοινωνική Λαϊκή Συμμαχία που προτείνει το ΚΚΕ, βεβαίως θα είναι πολιτικοποιημένη, ριζοσπαστική, θα θέτει το ζήτημα της εξουσίας, το «ποιος- ποιον», δεν είναι γενικά κι αφηρημένα κάτι σαν ΚΕΠ, σαν «Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών».
Η βάση της συμμαχίας είναι μέσα στο λαό, απευθύνεται σε όλους τους εργάτες, τους υπάλληλους, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους, τις γυναίκες, ανεξαρτήτως των σημερινών πολιτικών τους πεποιθήσεων, με κριτήριο σε ποια τάξη ανήκουν, σε ποιο κοινωνικό στρώμα, κι όχι με κριτήρια που χρησιμοποιούν άλλες δυνάμεις για να μπερδεύουν, όπως από δω οι «δεξιοί» από κει οι «αριστεροί», από δω οι «μνημονιακοί», από κει οι «αντιμνημονιακοί» και άλλα τέτοια.
Αυτός είναι αποπροσανατολισμός, κάλπικος διαχωρισμός του λαού. Η πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ είναι η πιο πλατιά πολιτική που ενώνει τις λαϊκές δυνάμεις.
Οπωσδήποτε δεν αντιμετωπίζουμε το ζήτημα στατικά, τη συμμαχία, με βάση τον σημερινό συσχετισμό μόνο ή με βάση τις σημερινές συνθήκες. Θα εξελίσσεται συνεχώς, θα αναπτύσσεται, θα δυναμώνει. Άλλο βεβαίως στις σημερινές συνθήκες, άλλο σε συνθήκες όπου υπάρχει επαναστατική κατάσταση, οδηγείται το κίνημα σε εξέγερση για την εξουσία."

Δεν υπάρχουν σχόλια: