Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά του Γιώργου Σαρρή


Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η ηχογράφηση του τραγουδιού έγινε στις 8 Νοέμβρη, την επομένη από τη 48ωρη απεργιακή μάχη στις 6-7 Νοέμβρη 2012. Το σύνθημα που ακούγεται μέσα στο τραγούδι είναι από τη στιγμή της συγκροτημένης επιστροφής του ΠΑΜΕ το βράδυ της 7ης Νοέμβρη στην πάνω μεριά του Συντάγματος, μέσα σε τρομερό ενθουσιασμό, κάτω από δυνατή βροχή και παρά το σχέδιο κρατικής καταστολής που ξεδιπλώθηκε εκείνο το βράδυ, με σκοπό το χτύπημα της απεργιακής συγκέντρωσης (δείτε εδώ το χρονικό από αυτήν τη σημαντική απεργιακή μάχη).



ΠΑΜΕ: Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα του Μετανάστη στις 18 Δεκέμβρη



«Μια μέρα αφιερωμένη στους μετανάστες για να κρυφτεί το απάνθρωπο πρόσωπο των ιμπεριαλιστών και να θολώσει η εικόνα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης που συντελείται όλες τις μέρες του χρόνου. Είναι η μέρα του νέου που με μια βαλίτσα φορτωμένη πτυχία, όνειρα και προσδοκίες εγκαταλείπει την Ελλάδα, μεταναστεύει για να βρει δουλειά οπουδήποτε μιας και τα μέτρα που παίρνει η τρικομματική κυβέρνηση για να σώσει τους καπιταλιστές από την κρίση, έχουν ανεβάσει το ποσοστό των άνεργων νέων στο 52%.
Είναι η μέρα των προσφύγων και μεταναστών που, θέλοντας να γλιτώσουν από τις βόμβες των ιμπεριαλιστών, θαλασσοπνίγονται στα παγωμένα νερά του Αιγαίου.
Είναι η μέρα του μετανάστη που στενάζει στις άθλιες συνθήκες των χώρων “υποδοχής και φιλοξενίας”. Του μετανάστη που βιώνει τις επιθέσεις της αστυνομίας, τα πογκρόμ της Χρυσής Αυγής, των φασιστικών ομάδων. Που ζει με την αγωνία για το σήμερα και αύριο του παιδιού του και της οικογένειάς του. Του μετανάστη που αντιμετωπίζει την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και των κομμάτων που κλείνουν τα μάτια στις αιτίες που οδηγούν την εργατική τάξη να επιλέγει το δρόμο της αναζήτησής μιας καλύτερης μέρας, αλλά στηρίζουν απλόχερα τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές που λεηλατούν το μόχθο και τον ιδρώτα των λαών προκειμένου να σώσουν τα κέρδη των πολυεθνικών.
Ο ξεριζωμός του κάθε ανθρώπου από τη γη που γεννήθηκε δεν είναι δική του επιλογή. Την επιβάλλουν οι δυνάμεις της πλουτοκρατίας που κρατούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση δισεκατομμύρια ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο, που κερδίζουν πυροδοτώντας πολέμους και εμφύλιες συρράξεις, για το ξαναμοίρασμα των αγορών και την υποταγή των λαών. Είναι οι δυνάμεις που θέλουν τους μετανάστες, ως πάμφθηνο εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα, για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους, για να ρίχνουν την τιμή της εργατικής δύναμης για ολόκληρη την εργατική τάξη. Αυτές οι ίδιες δυνάμεις σπρώχνουν σήμερα ξανά στη μετανάστευση Έλληνες εργαζόμενους, για να ξεφύγουν από τα δεινά που ζει η εργατική τάξη της χώρας μας, εξαιτίας της κρίσης που δημιούργησαν οι εκμεταλλευτές της.