Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Δικαίωμα για όλους η θέρμανση, 3 παιδιά δεν είχαν το δικαίωμα...


Η τραγική είδηση του θανάτου τριών παιδιών σε χωριό της Καβάλας από την πυρκαγιά που προκάλεσε η ξυλόσομπα στο σπίτι των παππούδων, μας έκανε όλους να ανατριχιάσουμε, να λυπηθούμε αλλά και να αναλογιστούμε την κατάσταση που ζούμε εξαιτίας της κρίσης και κυρίως της πολιτικής που εφαρμόζεται.
Με μία πρώτη σκέψη, μπορεί κάποιος να σκεφτεί την αμέλεια ή το ανθρώπινο λάθος ως αιτία του δυστυχήματος. Τα πραγματικά δεδομένα όμως, μας οδηγούν σε άλλη εκτίμηση. Στην ξυλόσομπα κατέφυγε η οικογένεια, γιατί δεν μπορούσε να αγοράσει πετρέλαιο. Η υψηλή τιμή του πετρελαίου, τα χαράτσια που τσακίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά και τα αναγκάζουν να «κόβουν» από βασικά αγαθά της επιβίωσης, οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, είναι οι αιτίες και αυτής της τραγωδίας. Με ηθικούς αυτουργούς τα κόμματα του αστικού συστήματος που εφαρμόζουν αυστηρά, απαρέγκλιτα έως και απάνθρωπα την πολιτική που μεταφέρει τα βάρη της κρίσης στην εργατική τάξη για να διασώσουν τα κέρδη του κεφαλαίου.
Και είναι να αναρωτιέται κανείς: Στην αρχή του 21ου αιώνα, όταν η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας εξασφαλίζει με λιγότερο «κόστος» την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, όταν οι διάφορες μορφές ενέργειας «ανανεώσιμες και μη» συνεχώς αυξάνονται και παράγονται από μία σειρά πηγές (ήλιος, νερό, αέρας, σκουπίδια κ.ά.), είναι τόσο δύσκολο να καλυφθεί μία από τις βασικές και ζωτικές ανάγκες του ανθρώπου, να έχει θέρμανση και ζεστασιά;
Όχι, δεν είναι δύσκολο. Είναι θέμα πολιτικής επιλογής και έχει να κάνει με το κέρδος που λειτουργούν οι εταιρείες παραγωγής πετρελαίου και ρεύματος, με τα πολιτικά κόμματα της αστικής τάξης που διαφυλάσσουν τα συμφέροντα αυτών -και όχι μόνο- των μονοπωλίων, με το ποιος έχει στην υπηρεσία του την επιστήμη και την παραγωγή, με το ποιος -σε τελική ανάλυση- έχει την εξουσία και ποιον εξυπηρετεί.
Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να αποδεχτούν αυτή την κατάσταση.Πρέπει να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους στη θέρμανση και να μην δεχθούν να το απολαμβάνει όποιος έχει χρήματα. Ο πλούτος που παράγουν αρκεί και περισσεύει για να έχουν θέρμανση όλα τα σπίτια, αρκεί το κριτήριο να είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος. 

3 παιδιά δεν είχαν το δικαίωμα...


του Γιώργου Σαρρή
3 παιδιά χάθηκαν από πυρκαγιά σ' ένα χωριό της Καβάλας...
Κάηκαν μέσα στο σπίτι , δίπλα στην ξυλόσομπα, την ώρα που κοιμόντουσαν.
Όχι δεν είναι είδηση του 1950.
Μιλάμε για το 2012. Την εποχή της τεχνολογίας και των κατακτήσεων της επιστήμης!