Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Τέρμα η πολυγλωσσία!



Έχει ενδιαφέρον να διαβάσει κάποιος όσα ειπώθηκαν σήμερα (κι όχι μόνο) στα πλαίσια της Πανελλαδικής συνδιάσκεψης του σύριζα. 

Κατ' αρχήν, το άκρως εντυπωσιακό  "Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά" που ακούστηκε στις 7:12μμ... Κι όπως πολύ εύστοχα σχολίασε το 902.gr, "Οι εργάτες μπορούν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί!"

Επίσης, ακούστηκαν ομιλίες, οι οποίες σε κάνουν να σκέφτεσαι, ότι κάποιοι πήγαν λάθος Σ/Κ στο ΣΕΦ, ή ότι τέλοσπάντων είναι λίγο μπερδεμένοι... Όπως αυτές:

11:50 Ο Γιώργος Σιώζος από το ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ  Παλλήνης - Γέρακα άσκησε κριτική στο οικονομικό πρόγραμμα επισημαίνοντας, πως η Ε.Ε. δεν μεταρρυθμίζεται.

12:20 Ο Γιάννης Τόλιος μίλησε για την κατάργηση του μνημονίου και την άρνηση πληρωμής τους χρέους. Εξέφρασε την άποψη ότι η φράση «καμιά θυσία για το ευρώ» είναι η κόκκινη γραμμή και όχι η πάση θυσία συμμετοχή στην Ε.Ε. Επίσης τόνισε ότι είναι ανάγκη η διαμόρφωση από την Αριστερά ενός σχεδίου εναλλακτικού.

1.22 μ.μ.: Μιλά ο Σιώκος Σωτήρης, ΣΥΡΙΖΑ Βριλησσίων και  μέλος της γραμματείας τμ. Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Το στρατιωτικό και βιομηχανικό σύμπλεγμα, και το ΝΑΤΟ, δεν έχουν συζητηθεί. Τα θέματα της σύγκρουσης στην Ευρωζώνη δεν εχουν αναλυθεί σε βάθος, τα θέματα ενέργειας, ΑΟΖ, ενεργειακών κόμβων. (...) Η αριστερά μεγαλούργησε όταν είχαμε πολιτιστική άνθηση. Μεταφέρει την εμπειρία του από τοπικές συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Να οριστεί θεσμικά η συμμετοχή κάθε περιφέρειας και νομού. Να οριστεί θεσμός ανακλητότητας, άμεση δημοκρατία στην επιλογή των βουλευτών.

1.44 μ.μ.: Ο Ορέστης Δούλος, από Ν. Φιλαδέλφεια, που εκπροσωπεί την Πρωτοβουλία για έναν Επαναστατικό ΣΥΡΙΖΑ και παρουσιάζει το εναλλακτικό πρόγραμμα [γι΄ αυτό και του δίνεται περισσότερος χρόνος]. Η κυβέρνηση της αριστεράς πρέπει να εχει πρόγραμμα που ανατρέπει τον καπιταλισμό και οδηγεί στον σοσιαλισμό. Κοινωνικοποίηση των τραπεζών. Η Τρόικα δεν θα δεχθεί αλλαγές στα μνημόνια, γιατί θα έδινε λάθος σήμα παγκόσμια. Πρέπει τώρα να υπερασπιστούμε ένα πρόγραμμα ξεκάθαρο και σοσιαλιστικό. Διαγραφή του χρέους. Νέο κράτος, χωρίς σπατάλες και διαφθορά. Κρατικοποιήσεις με κρατικό έλεγχο όλων των μεγάλων επιχειρήσεων. Κρατικός έλεγχος με επιτροπές κρατικού ελέγχου σε μεμονωμένες επιχεριρήσεις. Αναλυτική εθνική απογραφή των αναγκων, για μείωση του απαιτούμενου εργάσιμου χρόνου. Αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, διώξιμο όλων των βάσεων από τη χώρα. Θα υπάρξει σκληρός πόλεμος από το ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο. Ισχυρότερος σύμμαχος μας, οι εργαζόμενοι όλης της Ευρώπης που θα σπάσει τον αποκλεισμό που θα επιχειρήσουν να μας επιβάλλουν. 

5.21 μ.μ. Άρης Βασιλόπουλος: "Έχει μεγάλη σημασία να δούμε το χαρακτήρα της κρίσης. Η κρίση του συστήματος είναι δομική, η κρίση χρέους είναι σύμπτωμα. Όπως αναφέρει και η διακήρυξη, δεν μπορεί να υπάρξει διαχείριση του καπιταλισμού και στρατηγική μας είναι ο σοσιαλισμός. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάμε σε ολομέτωπη ρήξη και σύγκρουση με το σύστημα"

Ακόμη, υπήρξαν τοποθετήσεις που σε επανέφεραν στην πραγματικότητα του σύριζα, όπως αυτές:

2:08 μ.μ.: Ο σ. Κώτσιας από την Κοινωνική Αριστερά επισημαίνει, ότι οι λαϊκές δυνάμεις καθημερινά απεγκλωβίζονται από τον παλιό δικομματισμό και ενισχύουν το ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ. Θεωρηθεί καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ να έρθει σε επαφή με εκείνες της δυνάμης της σοσιαλδημοκρατίας, που δεν ανήκουν σε παλιά κόμματα.

3:00 μ.μ: Η Μαρίνα Καλέργη από τη νεολαία της Καλλιθέας μιλά για ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ ισχυρό, δημοκρατικό, ριζοσπαστικό, πιστό στις καταβολές και τις αρχές της Αριστεράς. Ανακλητότητα, εναλλαγή και ισότητα των μελών είναι μερικές από τις προτάσεις, που καταθέτει.Είναι εμφανής η απουσία της νεολαίας στη συγγραφή της διακήρυξης και είναι εμφανής η απουσία της νεολαίας στη Συνδιάσκεψη.

3:10 μ.μ: Ο Γιάννης Γκολφινόπουλος από το ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Αγίων Αναργύρων - Καματερού μιλά για μια ελπιδοφόρα διαδικασία ενός κόμματος δημοκρατικού, πολυτασσικού. Θα κληθούμε να κυβερνήσουμε, θα πρέπει όμως 100% να συγκρουστούμε. Να επιμείνουμε στην ενότητα της Αριστεράς για να πετύχουμε νικηφόρους αγώνες.

Και τέλος, κάποιες, σαν την επόμενη, που θα προσφέρουν πλούσιο υλικό στον Αντώνη για τα κοάν του!

2:21 μ.μ.: Ο Δικαίος Ψυχάκος από το 5ο Διαμέρισμα της Αθήνας μιλά για σκληρή - μαχητική αντιπολίτευση μέσα στο κίνημα. Χρειαζόμαστε πειστικές απαντήσεις, αλλά ριζοσπαστικές πειστικές απαντήσεις. Δικό μας καθήκον η απάντησή μας θα πρέπει να είναι αριστερή και ριζοσπαστική. Η ενότητα χρειάζεται τη δημοκρατία και η δημοκρατία την ενότητα.

Y.Γ: Κάπου - κάπου, ακουγόταν κι η λέξη "σοσιαλισμός". Τις περισσότερες φορές όμως, με επιπλέον προσδιορισμούς, όπως :  "σοσιαλισμός με ελευθερία και δημοκρατία"  και "σοσιαλισμός του 21ου αιώνα"... 
Ερώτηση 1η: υπάρχει σοσιαλισμός χωρίς ελευθερία και δημοκρατία;;;
Ερώτηση 2η: μπορεί κάποιος να δώσει ένα σύντομο ορισμό του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα; Τι διαφορές έχει απ' τον "παλιό, του 20ου αιώνα";;;