Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Έγκριση για συσκευές γεωεντοπισμού (τσιπάκια) σε ευπαθείς ομάδες και ανηλίκους

 
Η γιαγιά όταν άκουσε την είδηση καταχάρηκε! "Και βέβαια θα το βάλω, που ξέρεις τι γίνεται, κι αν χαθώ; Και στον μικρό να βάλουμε, να ξέρουμε που είναι όταν θα βγαίνει βόλτα, 15 χρονών είναι, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να του συμβεί, είναι επικίνδυνα τα πράγματα έξω!"
Πρώτα ήταν τα σκυλιά που υποχρεώθηκαν να φοράνε συσκευές εντοπισμού για να καθαρίσει ο τόπος απ' τα αδέσποτα! Τώρα, προαιρετικά, οι ανήλικοι και οι ευπαθείς ομάδες, για να μη χάνονται... Σε λίγο καιρό, υποχρεωτικό ίσως γίνει και γι' αυτούς, με την "εγκληματικότητα στο κόκκινο" (το γιατί κανέναν δεν ενδιαφέρει) και το αλτσχάϊμερ να θερίζει την τρίτη ηλικία. Και αργότερα, χωρίς να το καταλάβουμε, θα ακολουθήσουμε κι όλοι οι υπόλοιποι! Και η μόνη διαφορά θα είναι ότι θα αποκαλούμε τον Όργουελ,  όχι συγγραφέα με φαντασία, αλλά προφήτη...
----------------------------------------

Η είδηση από το tvxs.gr

Tο «πράσινο φως» υπό όρους έδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, για τη χρήση συσκευών γεωεντοπισμού, μέσω συνδρομής, σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και σε ανήλικους. Την άδεια της Αρχής ζήτησαν δύο εταιρείες παροχής τέτοιων υπηρεσιών 24ωρης παρακολούθησης μέσω ειδικού κέντρου, με την καταβολή συνδρομής. (Είδες τι σου είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία;)

Οι συσκευές αυτές απευθύνονται σε άτομα με προβλήματα υγείας, άτομα επιφορτισμένα με το καθήκον της φροντίδας εκείνων που έχουν προβλήματα υγείας, καθώς και τους γονείς ανηλίκων.

Συνοπτικά, οι υπηρεσίες επιτρέπουν στον «συνδρομητή» να λαμβάνει γνώση της γεωγραφικής θέσης αυτού που φοράει την εν λόγω συσκευή, η οποία είναι μικρού μεγέθους, μπορεί να έχει μορφή κουτιού ή ρολογιού, περιλαμβάνει κύκλωμα κινητής τηλεφωνίας (GSM), σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού θέσης (GPS) και κουμπί πανικού.

Όπως επισημαίνει η Αρχή στο σκεπτικό της, στην περίπτωση των συσκευών γεωεντοπισμού «σκοπός της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων των φερόντων, είναι η ατομική τους ασφάλεια και η παροχή υπηρεσιών σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Η επεξεργασία δεδομένων περιλαμβάνει δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα του φέροντα, όπως δεδομένα γεωεντοπισμού, «δημογραφικά» δεδομένα αλλά και ευαίσθητα δεδομένα».

Ωστόσο, η Αρχή τονίζει στην (υπ'αριθμόν 112/2012) απόφασή της ότι στην περίπτωση που ο φέρων τη συσκευή γεωεντοπισμού και ο συνδρομητής, είναι διαφορετικά πρόσωπα, «τότε θα πρέπει ο φέρων να έχει προηγουμένως ενημερωθεί και συγκατατεθεί ως προς την επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων». Για τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα θα πρέπει να υπάρχει η έγγραφη συγκατάθεση του φέροντα.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φέρων είναι ενήλικος και στερείται δικαιοπρακτικής ικανότητας, τότε η συγκατάθεση για την επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων δίνεται εγγράφως από τον δικαστικό συμπαραστάτη. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φέρων είναι ανήλικος, τότε απαιτείται η συγκατάθεση των ασκούντων τη γονική μέριμνα του ανηλίκου.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η Αρχή στις περιπτώσεις των ανηλίκων, επικαλούμενη το άρθρο 16 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σημειώνοντας ότι τα παιδιά θα πρέπει να συμμετέχουν στην απόφαση για τη χρήση μιας τέτοιας υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στην απόφαση, εφόσον, το επίπεδο ωριμότητας του παιδιού είναι επαρκώς υψηλό (άνω των 14 ετών) ενδείκνυται, πέραν της συγκατάθεσης των γονέων, να ληφθεί και να εκτιμηθεί η γνώμη του ανηλίκου, ως προς τη χρησιμοποίηση ή μη της συσκευής.

Ένας μέλος της Αρχής μειοψήφησε, καθώς, είχε την άποψη ότι η χρήση σε ανηλίκους τέτοιων συσκευών θα πρέπει να επιτραπεί μόνο για λόγους υγείας. Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες, θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα για την ασφάλεια των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Οι διακοπές του Αντώνη Σαμαρά


 

«Κολλύριο…τσεκ
Ημερολόγιο…τσεκ
Ομπρέλα…τσεκ
Μαγιό…τσεκ
Μπρατσάκια…τσεκ
Κινητό…τσεκ
Φορτιστής…τσεκ
Λάπτοπ…τσεκ
Ατζέντα…τσεκ
Σαγιονάρες…τσεκ
Προσωπικές εντολές…τσεκ
Γυναίκα, έτοιμος. Το αυτοκίνητο είναι κάτω. Πάμε έχουμε δρόμο.»
Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν έτοιμος για την τριήμερη εξόρμησή του στις παραλίες της Πύλου. Ο γιατρός ήταν αυστηρός: δεν θα πας από τον κανονικό δρόμο γιατί το υψόμετρο θα σου πιέσει το μάτι. Θα πας παραλιακά. Ο Αντώνης είχε ετοιμάσει την φωτογραφική μηχανή από νωρίς. Θα αποθανάτιζε όλες τις εικόνες της διαδρομής. Αχ, αν δεν ήμουν πρωθυπουργός θα τις ανέβαζα στο facebook σκέφτηκε, μα το πατριωτικό του καθήκον τον επανέφερε στην πραγματικότητα. Δεν είναι διακοπές, ξεκούραση του πολεμιστή πριν τη μάχη είναι, έσπευσε να πει σε στενούς του συνεργάτες που του ευχήθηκαν καλές διακοπές.
Οι ενοχλήσεις στο μάτι είχαν υποχωρήσει τις τελευταίες μέρες. Προσπαθούσε να κρατήσει την διάθεση του ανεπηρέαστη από την περιπέτεια της υγείας του. Συνήθιζε να κάνει πλάκα με την ασθένειά του για να συμφιλιωθεί μαζί της. Το αγαπημένο του αστείο ήταν το «δεν βλέπω την ώρα να πάω διακοπές». Χρειάστηκε περίπου πέντε λεπτά για να καταλάβει ο Κεδίκογλου το χιούμορ του πρωθυπουργού. Ο Αντώνης είχε σκεφτεί κι ένα καλύτερο: «Αν φοράνε brazilian τα μωρά στην παραλία θα μου πεταχτούν τα μάτια έξω». Δεν τόλμησε να το μοιραστεί με κανέναν, μα το ανέσυρε στη μνήμη του συχνά, χωρίς να κουράζεται να μειδιάζει κάθε φορά, θαυμάζοντας το χιούμορ του.
Μια τελευταία ματιά στις σημειώσεις του, για να βεβαιωθεί ότι έχει κλείσει τις εκκρεμότητές του. Εντάξει με τις συντάξεις, τους μισθούς, το συνταξιοδοτικό, ΟΚ ο Ξένιος, εφεδρεία, έσβησε η φωτιά στο Άγιο Όρος. Τσεκ. Πάμε!
Δεν κρατιόταν. Η συσσωρευμένη κούραση των τελευταίων ετών είχε αφήσει τα σημάδια στο κορμί του. Η επιδερμίδα του, πιο λευκή από ποτέ, είχε αρχίσει να σταφιδιάζει. Λίγα μπάνια είναι ό,τι πρέπει. Μια ξαπλώστρα και μια ομπρέλα αρκεί. Τα υπόλοιπα θα τα κάνει η πελοποννησιακή θάλασσα. «Ας μην είχα αυτά τα κωλοεγκαίνια…τζάμπα θα χάσω το χρόνο μου» μουρμούρησε αρπάζοντας τη βαλίτσα.
Μπαίνοντας στο αυτοκίνητο ζήτησε από τον οδηγό να βάλει το cd που είχε ετοιμάσει. Πρώτο τραγούδι: Κάλοκαιρινές διακοπές…για πάντα…ου ου…Μόλις το άκουσε η σύζυγός του στράβωσε. «Καλά ακούς το τραγούδι του πρώην της πρώην σου; Καθόλου αξιοπρέπεια;»
«Έχεις δίκιο αγάπη μου! Δεν το σκέφτηκα! Απλά μου αρέσει αυτό το σουξέ! Θα το αλλάξω»
Επόμενο τραγούδι: Κάλοκαρινά ραντεβού πάνω στο σώμα σου, καλοκαιρινά ραντεβού στην αμμουδιά…Όλο το νησί, ένα βότσαλο στα πόδια σου, ολόκληρη η γη, η δική σου αγκαλιά… «Αυτό όμως, κομματάρα έτσι; Άκου και το επόμενο»
-         Τι είναι αυτό; Πρώτη φορά το ακούω!
-         Το αγαπημένο μου τραγούδι: Δεν βλέπω πια την ώρα! Το πιάνεις έτσι;
Το κέφι στο ταξίδι είχε ανάψει. Ο Αντώνης τραγουδούσε δυνατά το «Θέλω επειγόντως διακοπές» ενώ η διαδρομή γινόταν όλο και πιο ενδιαφέρουσα.
Η σκέψη του Πρωθυπουργού είχε ήδη απομακρυνθεί από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Τρεις μέρες χωρίς να έχει να σκεφτεί για τις ιδιωτικοποιήσεις, τρεις μέρες χωρίς τον Χατζηδάκη να του λέει ποιες εταιρίες και ποια λιμάνια πρέπει να ξεπουληθούν. Τρεις μέρες χωρίς την γκρίνια του Βενιζέλου και την πίεση του Κουβέλη. Τρεις μέρες χωρίς να τον ρωτάνε για την Μέρκελ, τον Ρέσλερ και τον Ολάντ. Τίποτα δεν μπορεί να χαλάσει τις διακοπές ενός σκληρά εργαζόμενου πολιτικού. Μέχρι που χτύπησε το κινητό του. Ήταν ένα μήνυμα:
«Εύχομαι ευχάριστες διακοπές και καλό καλοκαίρι. Κ. Μητσοτάκης»

Πηγή: 2310net