Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Πέτυχαν την καταβολή των δεδουλευμένων


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΤΣΕΛΗΣ»

Επέστρεψαν στη δουλειά μετά από 13 μέρες απεργίας παίρνοντας ένα μισθό και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής μέχρι αρχές Δεκέμβρη, το αργότερο
Μετά από 13 μέρες σκληρής απεργιακής μάχης οι εργαζόμενοι στην αρτοβιομηχανία «ΚΑΤΣΕΛΗΣ», επέστρεψαν χτες νικητές στην εργασία τους. Η εργοδοσία αναγκάστηκε να τους καταβάλλει ήδη από χτες το μεσημέρι τα δεδουλευμένα του ενός από τους τρεις μήνες που χρωστούσε, ενώ δεσμεύτηκε σε χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των δεδουλευμένων - το οποίο θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες - μέχρι το αργότερο τις αρχές του Δεκέμβρη.
Με αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι πέτυχαν μια σημαντική νίκη απέναντι στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας, η οποία όλες αυτές τις ημέρες συνέχιζε τον εμπαιγμό απέναντί τους. Συγκεκριμένα ενώ χρωστούσε ήδη τρεις μήνες δεδουλευμένων - με τον τέταρτο να «τρέχει» - αρνούνταν να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμών, ενώ στο μόνο που δεσμευόταν ήταν ότι θα καταβάλλει τον ένα μήνα.
Μάλιστα, η εργοδοσία είχε φτάσει στο σημείο να προτείνει - σε μια από τις πρώτες συναντήσεις με το σωματείο των εργαζομένων - να σταματήσει η απεργία και να καταβληθεί μόνο ο ένας μήνας σε δύο δόσεις και χωρίς καμιά δέσμευση για τους υπόλοιπους. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι με τις αποφάσεις τους απέρριψαν και αυτή και τις υπόλοιπες προτάσεις της εργοδοσίας και συνέχισαν συσπειρωμένοι διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Ταυτόχρονα, όμως, έδωσαν απάντηση και σε ορισμένα μέλη της διοίκησης του σωματείου με διάφορες προφάσεις, στη διάρκεια της απεργίας, επιχείρησαν να ανατρέψουν τις αγωνιστικές αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων και να τερματίσουν την απεργιακή κινητοποίηση.
Με αυτή τους τη νίκη οι εργαζόμενοι στην «ΚΑΤΣΕΛΗΣ», έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην εργοδοσία ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν εκ νέου καθυστέρηση στα δεδουλευμένα τους. Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία καθυστερεί δεδουλευμένα. Τον περασμένο Νοέμβρη, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία είχαν προχωρήσει σε 9ήμερη απεργιακή κινητοποίηση όταν η εργοδοσία τους όφειλε και πάλι δεδουλευμένα. Να σημειωθεί πως η εταιρεία ανήκει στον όμιλο Δαυίδ, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει συνολικότερη αναδιάταξη των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων με χαρακτηριστικό παράδειγμα το κλείσιμο δύο εργοστασίων της «COCA - COLA 3E», αλλά και την απόλυση περισσοτέρων από 300 εργαζομένων με τη μορφή της «εθελουσίας εξόδου».
Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Να μην περάσουν τα μέτρα για δουλειά μέχρι τον τάφο


ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να πάρουν την ευθύνη και να ενημερώσουν τους εργαζόμενους ώστε τα μέτρα αυτά να μην περάσουν. 

Αντίδραση και από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ

Εντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα σχέδια της συγκυβέρνησης να προχωρήσει στην αύξηση των ελάχιστων χρονικών ορίων εργασίας στα 20 χρόνια δουλειάς από τα 15 που είναι σήμερα, δηλαδή απ' τις 4.500 ημέρες ασφάλισης στις 6.000 ημέρες ασφάλισης και αυτό προκειμένου να πάρει την ελάχιστη κατώτερη σύνταξη των 486 ευρώ μεικτά (σ.σ.: στο χτεσινό φύλλο του «Ρ» εκ παραδρομής γράφτηκε ότι το ποσό αυτό είναι 586 ευρώ).
Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή της για το νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων, καλεί τα συνδικάτα να πάρουν την ευθύνη, να ενημερώσουν τους εργαζόμενους ώστε τα μέτρα αυτά να μην περάσουν. Αναλυτικά, τονίζει:
«Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα ακόμα νέο έγκλημα αυξάνοντας σε 20 τα χρόνια δουλειάς από 15 που ήταν μέχρι τώρα για να εξασφαλίσει κανείς την άθλια σύνταξη των 486 ευρώ. Από 4.500 ένσημα που ήταν σήμερα, θα απαιτούνται 6.000 για να μπορεί κανείς να πάρει σύνταξη.
Χιλιάδες δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν αυτές τις προϋποθέσεις και θα μένουν χωρίς σύνταξη όταν η ανεργία καλπάζει ιδιαίτερα στους νέους και στις γυναίκες, όταν η μαύρη εργασία μεγαλώνει και η ελαστική εργασία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Από τη δουλειά στον τάφο θέλουν τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα. Τα μέτρα αυτά δεν είναι τωρινά. Αποτελούν χρόνια αιτήματα των καπιταλιστών.
Είναι εγκληματικές οι ευθύνες και του υπουργού Εργασίας Βρούτση, που με χέρια και πόδια ετοιμάζει το νέο χτύπημα σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.
Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να πάρουν ευθύνη. Να ενημερώσουν άμεσα τους εργαζόμενους, να ξεσηκωθούν. Να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχεδιαζόμενα μέτρα που χτυπούν την ίδια τη ζωή τους. Ιδιαίτερα να οργανώσουν την πάλη των νέων, των γυναικών. Τα μέτρα αυτά να μην περάσουν».

Αλλά και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ καταγγέλλει τα νέα μέτρα που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση και σημειώνει:
«Ο καπιταλισμός σε όλη του τη βαρβαρότητα, αφού επί της ουσίας όσοι ήδη παίρνουν σύνταξη η σύνταξή τους γίνεται προνοιακό επίδομα και η αύξηση των ημερών ασφάλισης οδηγεί στο να μην πάρει κανείς σύνταξη. Επί της ουσίας, δηλαδή, καταργούν τις συντάξεις. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για το εργατικό κίνημα και για τους εργαζόμενους και για τους συνταξιούχους από το δρόμο της αγωνιστικής απάντησης για την ανατροπή των πολιτικών που εφαρμόζονται από το κεφάλαιο και την ΕΕ και των πολιτικών του εκπροσώπων που δεν έχουν κανένα δισταγμό να τους εφαρμόζουν. Οι αυταπάτες πρέπει να τελειώνουν και στη συνείδηση του λαού και των εργαζομένων πρέπει να πρυτανεύσει ότι το δίκαιο κατακτιέται με τον αγώνα, κόντρα σε όλους όσοι του το στερούν συνειδητά».