Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

ΠΕΡΟΥ: Κλιμακώνεται η σύγκρουση κυβέρνησης και λαϊκών οργανώσεων


ΛΙΜΑ.--
Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, αγρότες και φοιτητές πήραν μέρος στις διαδηλώσεις που έγιναν στην πρωτεύουσα Λίμα και ακόμη δέκα πόλεις του Περού, στο πλαίσιο της «Ημέρας αγώνα» που κήρυξε χτες η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (CGTP) σε αλληλεγγύη στον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι και οι λαϊκές οργανώσεις της Καχαμάρκα.
Αγώνα ενάντια στην κατασκευή και λειτουργία του ορυχείου χρυσού «Conga» από τον αμερικανικό μεταλλευτικό όμιλο και τις συνέπειες που θα έχει στο περιβάλλον και στο δίκτυο ύδρευσης η κατασκευή του ορυχείου, καθώς θα προχωρήσει στην αποστράγγιση τεσσάρων ποταμών. Καταγγέλλουν επίσης ότι είναι μία λεόντειος συμφωνία υπέρ της «Conga», που είχε υπογραφεί από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Αλαν Γκαρσία και την οποία απρόσκοπτα συνεχίζει ο Ουμάλα, η οποία θα σημάνει και την καταλήστευση του πλούτου της περιοχής.
«Η Ημέρα αγώνα» κηρύχτηκε κατά τη δεύτερη ημέρα των κινητοποιήσεων από το συντονιστικό των λαϊκών οργανώσεων της Καχαμάρκα, το Μέτωπο Αντίστασης - Frente de Defensa -, και παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχτεί από την προηγούμενη εβδομάδα, η βόρεια αυτή περιοχή του Περού, από τον πρόεδρο Ογιάντα Ουμάλα. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε μετά τις σφοδρές συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε πέντε ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό 21 και συνιστά κλιμάκωση της καταστολής όπως τόνισε και ο επικεφαλής της CGTP, Μάριο Ουαμάν. «Ζητούμε την παραίτηση του πρωθυπουργού Οσκαρ Βαλντές για τις διαταγές καταστολής του λαϊκού κινήματος προκειμένου να συνεχίσει η εφαρμογή των μέτρων και της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου» τόνισε ο Ουαμάν σύμφωνα με το δίκτυο «Τελεσούρ».
Πρόκειται για την απάντηση των λαϊκών οργανώσεων, όχι μόνο των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται ενάντια στις μεταλλευτικές και τις ξένες πολυεθνικές - εν αναμονή και των αντιδράσεων στην επαρχία Εσπινάρ, καθώς έληξε και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τις κινητοποιήσεις στα τέλη Μάη που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον δύο διαδηλωτές - αλλά και τη γενίκευση της σύγκρουσης της κυβέρνησης με την εργατική τάξη του Περού, η οποία στήριξε και τον πρόεδρο Ογιάντα Ουμάλα ώστε να αναδειχθεί στην προεδρία.

Πηγή

ΡΩΣΙΚΗ ΔΟΥΜΑ: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για ΜΚΟ χρηματοδοτούμενες από το εξωτερικό


Η ρωσική Δούμα ψήφισε σε τρίτη και τελευταία ανάγνωση νομοσχέδιο που χαρακτηρίζει ως «πράκτορες του εξωτερικού» και θέτει υπό έλεγχο τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και έχουν πολιτική δράση. Θα έχουν ειδικό μητρώο, θα πρέπει να παρουσιάζουν λογιστικά τους έγγραφα που θα ελέγχονται. Για την παραβίαση του νόμου προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο έως ένα εκατομμύριο ρούβλια ή ποινή φυλάκισης έως και τέσσερα χρόνια. Οι οργανώσεις αυτές δεν απαγορεύονται, με την προϋπόθεση να δρουν ανοιχτά, με διαφάνεια.
Το νομοσχέδιο κατέθεσε το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία και ψηφίστηκε σε πρώτη ανάγνωση πριν από μια εβδομάδα. Η Ενωμένη Ρωσία, η οποία διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Δούμα, με 238 έδρες σε σύνολο 450, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρώσικης Ομοσπονδίας, καθώς και το Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα ψήφισαν υπέρ του νόμου. Τώρα το νομοσχέδιο θα πάει στην Ανω Βουλή.
Την εν λόγω απόφαση καταδίκασε το Συμβούλιο της Ευρώπης κάνοντας λόγο για «μεθόδους που χρησιμοποιούσε η σοβιετική μυστική αστυνομία».

ΜΟΛΔΑΒΙΑ: Ψηφίστηκε η απαγόρευση του σφυροδρέπανου


ΚΙΣΙΝΑΟΥ.--
Νέο «επεισόδιο» στην αντικομμουνιστική εκστρατεία βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μολδαβία. Το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε την Πέμπτη το βράδυ υπέρ της απαγόρευσης των κομμουνιστικών συμβόλων (σφυροδρέπανο) στη χώρα, ώστε να «τιμηθεί η μνήμη των χιλιάδων που σκοτώθηκαν κατά το σοβιετικό καθεστώς». Συνολικά 53 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του συγκεκριμένου αντικομμουνιστικού νομοσχεδίου, σε σύνολο 101 βουλευτών. Οι δηλώσεις του επικεφαλής του φιλοευρωπαϊκού Φιλελεύθερου Κόμματος Μιχάι Γκίμπου είναι χαρακτηριστικές: «Το 1940, ο κομμουνισμός ήρθε με τανκς και ξιφολόγχες. Χιλιάδες υπήρξαν τα θύματα αυτού του εγκληματικού καθεστώτος. Πυροβολήθηκαν, μεταφέρθηκαν στη Σιβηρία, φυλακίστηκαν στα γκούλαγκς. Οι περισσότεροι ποτέ δεν επέστρεψαν».
Δεν είναι η πρώτη αντικομμουνιστική ενέργεια που εμφανίζεται στη χώρα. Μόλις πέρσι το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός της χώρας Β. Φιλάτ συμμετείχε σε αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις για τα «θύματα του σταλινισμού». Οι αρχές έχουν ήδη προχωρήσει τα τελευταία χρόνια ακόμη και στη βράβευση εκείνων που συνεργάστηκαν με τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί συνέχεια της αντικομμουνιστικής εκστρατείας στην Ευρώπη, που έχει εξαπολυθεί από την ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τις αστικές κυβερνήσεις με τη στήριξη και τη συναίνεση φιλελεύθερων, σοσιαλδημοκρατικών και οπορτουνιστικών πολιτικών δυνάμεων. Εκφράζει το φόβο του κεφαλαίου απέναντι στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό, που αποτελεί τη μόνη διέξοδο για τους λαούς.

Πηγή

ΙΣΠΑΝΙΑ: Διαδηλώσεις εργαζομένων κατά της λιτότητας


ΜΑΔΡΙΤΗ.--
Σε πολλές πόλεις της Ισπανίας πραγματοποιήθηκαν χτες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των δημόσιων υπαλλήλων και άλλων εργαζομένων που αντιδρούν στις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι για νέα σκληρά μέτρα λιτότητας. Στη Μαδρίτη εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ στη Βαλένσια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Τα νέα μέτρα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την περικοπή των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων, το «κόψιμο» του Δώρου Χριστουγέννων, την αύξηση του ΦΠΑ στο 21 από το 18%, αλλά και τη μείωση του επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα δίνεται στο εξής για μικρότερη περίοδο. Αναμένεται ακόμη «μεταρρύθμιση» στο Ασφαλιστικό, με πετσόκομμα παροχών και συντάξεων, μαζί και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Επιπλέον, από τον επόμενο χρόνο θα καταργηθεί η φοροελάφρυνση στην αγορά κατοικίας, ενώ η κυβέρνηση προανήγγειλε και ιδιωτικοποιήσεις σε λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικές υποδομές, μαζί με «αναδιάρθρωση» της δημόσιας διοίκησης, με περικοπές ύψους 3,5 δισ. ευρώ και αύξηση της έμμεσης φορολογίας στην ενέργεια.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ - ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ - ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ


Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της Πρότασης Νόμου που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων, του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων, παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος. Η Πρόταση Νόμου κατατέθηκε προχτές στη Βουλή και δημοσιεύτηκε ολόκληρη στον χτεσινό «Ριζοσπάστη». Στις επόμενες σελίδες, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει την εισηγητική τοποθέτηση της Αλέκας Παπαρήγα και τη συζήτηση που ακολούθησε με τους δημοσιογράφους.

Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ έχει να κάνει και με το πολιτικό πλαίσιο των αγώνων

Η εισηγητική τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος


Στην εισηγητική της τοποθέτηση, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:«Επιτρέψτε μου πριν ξεκινήσω να βάλω ένα θέμα που είναι έκτακτης σημασίας, συνδέεται βεβαίως και με το κυρίως θέμα της συνέντευξης. Οπως ξέρετε, αυτές τις μέρες διαπιστώθηκε ότι το ταμείο επικουρικής ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων ανακάλυψε ότι έχει "κουρευτεί" το 80% των αποθεματικών τους. Δεν ξέρω αν το ήξεραν πιο πριν ή το ανακάλυψαν τώρα, είναι ένα θέμα.
Δεύτερον, θα επιμείνουμε σε αυτό που έχουμε ξαναβάλει, το έχουμε βάλει και στη Βουλή. Αν δεν εξασφαλιστεί η κρατική χρηματοδότηση του ΙΚΑ του 1,5 δισ. και δεν εξασφαλιστεί να έχει τις εισφορές που πρέπει, τότε οι συντάξεις πριν τον Δεκέμβρη δε θα μπορούν να καταβληθούν. Δεν τα λέμε για τρομοκράτηση, αλλά εδώ θέλει απαντήσεις. Και τρίτο, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με τον ΟΑΕΔ, καθώς το ΙΚΑ του χρωστάει. Το ΙΚΑ δεν πρόκειται να καταβάλει και απειλούνται κυριολεκτικά και αυτά τα πενιχρά επιδόματα των ανέργων.
Βεβαίως, γίνονται και οι γνωστές μαϊμουδιές, που έχουν αυξηθεί τώρα, όπου τρέχουν οι δήμοι να κάνουν προσλήψεις με συμβάσεις δύο μηνών και οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις, μέσω του ΟΑΕΔ, πράγμα που σημαίνει ότι αυτοί που θα δουλέψουν δύο μήνες, φεύγουν απ' τη λίστα των επιδοτούμενων ανέργων και καταλαβαίνετε. Τι νόημα έχει να πάρεις δύο μήνες 400 ευρώ και να χάσεις δέκα μήνες το επίδομα;


Οπως, επίσης, έχει γραφτεί στον Τύπο και φαντάζομαι ότι είναι πραγματικό, ότι σκέφτονται να κλείσουν τις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ και να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια για τα επιδόματα ανεργίας. Αυτό που κάνει και το ΙΚΑ, τις εισφορές Υγείας των ασφαλισμένων δεν τις αποδίδει στον ΕΟΠΥΥ και τις δίνει στις συντάξεις.Σ' αυτά η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει συγκεκριμένα. Εδώ πια απαιτούνται ενέργειες και συγκεκριμένα μέτρα, που πρέπει να παρθούν πέρα και ανεξάρτητα από το γενικό χαρακτήρα που έχει η κυβέρνηση, που είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει και τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους και τις δανειακές συμβάσεις.

Στοιχίζονται όλοι πίσω από την «αναδιαπραγμάτευση»

Καπιταλισμός (2)

Σίγουρα είναι κουραστικό να μιλάς για πολιτική οικονομία.
Ο Μαρξ, μάλιστα, αστειευόταν λέγοντας ότι είναι το δεύτερο κουραστικότερο πράγμα. Το πρώτο - όπως έλεγε αυτοσαρκαζόμενος - είναι να... γράφεις για πολιτική οικονομία.
Εντούτοις, και ειδικά λόγω του ορυμαγδού της αντιεπιστημονικότητας στην οποία επιδίδεται η αστική προπαγάνδα για να συγκαλύψει τις αιτίες της κρίσης, παρά το κουραστικό και το βαρετό του πράγματος, πρέπει να κρατήσουμε αυτό το βασικό συμπέρασμα:

Οταν μιλάμε για τη σημερινή κρίση, μιλάμε για υπερσυσσώρευση κεφαλαίου και την συνακόλουθη αδυναμία του να λειτουργήσει ως κεφάλαιο.

Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο στην περίπτωση που έχει συσσωρευτεί τόσο κεφάλαιο που δεν μπορεί πια να αναπαραχθεί μέσα στα δικά του όρια.
Δηλαδή στα όρια των στενών παραγωγικών σχέσεων που ορίζει η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, η οποία, με τη σειρά της, καθορίζει την καπιταλιστική ιδιοποίηση του παραγόμενου προϊόντος.
*
Με άλλα λόγια:
Δεν αντέχεται, εκατομμύρια άνθρωποι να δουλεύουν την ίδια στιγμή για να παράξουν το ίδιο προϊόν το οποίο, όμως, με τη μορφή του εμπορεύματος ανήκει στον έναν, τον καπιταλιστή.

Αυτή είναι η αξεπέραστη αντίφαση.
Και από εδώ προκύπτει η ανάγκη για διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας. Αρα για διαφορετικό τρόπο παραγωγής και διανομής του παραγόμενου προϊόντος.

Αυτή είναι και η ιστορική απάντηση που προβάλλει μπροστά στην κρίση που ζούμε.
Αυτήν την ιστορική απάντηση προσπαθεί να την εμποδίσει ο καπιταλισμός να γίνει κτήμα των λαϊκών μαζών, να γίνει συνείδηση και ιστορικο-πολιτική δράση.
***
Στην κρίση, ο καπιταλισμός είχε και έχει πάντα μια επιλογή:
Την καταστροφή του κεφαλαίου. Εκείνου του κεφαλαίου που περισσεύει και που πρέπει «να βγει από τη μέση» έτσι ώστε να ξαναπάρει το σύστημα μπροστά για να έρθει η ανάπτυξη.
Τι είδους «ανάπτυξη», όμως, μπορεί να είναι μια ανάπτυξη που έχει ως προϋπόθεση την καταστροφή;
*
Για να απαντήσουμε πρέπει να δούμε τι σημαίνει καταστροφή κεφαλαίου:
Σημαίνει καταστροφή μέσων παραγωγής και εργατικής δύναμης, αφού κι αυτή - η εργατική δύναμη - είναι (μεταβλητό) κεφάλαιο που συμμετέχει στην παραγωγική διαδικασία.
Για τον καπιταλιστή, όμως, τα μέσα παραγωγής, τα δικά του μέσα, προφανώς και δεν πιστεύει ότι είναι αυτά που περισσεύουν και άρα ποτέ δεν θα συναινέσει οικειοθελώς στην καταστροφή τους.
Οι κεφαλαιοκράτες, πασχίζοντας για τη σωτηρία τους, οργανώνουν την καταστροφή του κεφαλαίου έτσι ώστε αυτή η καταστροφή να αφορά πρώτα και κύρια το κεφάλαιο - εργατική δύναμη.
Ο καπιταλιστής, λοιπόν, καταρχάς στρέφεται ενάντια στην εργατική δύναμη.
*
Τι προκύπτει από αυτό; Το εξής:
Αφού το πρώτο και σταθερό θύμα της καπιταλιστικής κρίσης είναι η εργατική δύναμη, άρα η αντιμετώπιση της κρίσης από την σκοπιά των απειλούμενων με καταστροφή, των εργαζομένων, δεν μπορεί να είναι παρά ζήτημα ταξικής πάλης.
Δηλαδή τίθεται το «απλό» ζήτημα:
Πώς οι εργαζόμενοι θα σταθούν ως τάξη απέναντι σε αυτούς - τους καπιταλιστές - που θέλουν να τους καταστρέψουν για να διασωθούν οι ίδιοι.
***
Οι καπιταλιστές, λοιπόν, σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο, βάζουν το σύνολο της ανθρωπότητας μπροστά στον κίνδυνο ενός παγκόσμιου κατακλυσμού.
Από εδώ προβάλλει ότι ο καπιταλισμός είναι ο πρώτος και κύριος εχθρός του ανθρώπινου είδους και της συνέχειάς του. Πρόκειται γι' αυτό που έγραφε ο Ενγκελς, στο Αντι-Ντίρινγκ:
Οτι, δηλαδή, η ανθρωπότητα έχει δύο εναλλακτικές λύσεις: `Η θα ξεπεράσει τον καπιταλισμό, δηλαδή θα τον ανατρέψει, ή θα καταστραφεί.

Γραφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή

Οι χαμηλοί μισθοί δεν λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας


-- Γίνεται μεγάλη συζήτηση για νέες μειώσεις μισθών. Αυτό είναι κάτι αναμενόμενο για πολλούς από αυτή την κυβέρνηση. Θα ήθελα ένα σχόλιο όμως για την προσπάθεια που κάνουν να συνδέσουν τις μειώσεις των μισθών με την αντιμετώπιση της ανεργίας, που είναι και ύπουλο με την έννοια ότι επιχειρεί να φέρει σε αντιπαράθεση τους άνεργους με τους εργαζόμενους.

-- Αυτό το είπε χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Αν θέλουμε λέει να λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας να κοπούν οι μισθοί. Κοιτάξτε να δείτε, υπάρχουν εργοστάσια και όχι μικρά, καλά τα μικρά και δωρεάν να δουλεύεις, και ακόμα και κάποια εργοστάσια πιο μεγάλα, που και να μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, τελικά θα κλείσουν. Εχουμε φτάσει σε ένα σημείο που η μείωση των μισθών δεν αφορά τόσο την περίοδο της κρίσης. Οταν θα ανακάμψει η κερδοφορία θέλουν να έχουν χαμηλούς μισθούς, όταν η κρίση αμβλυνθεί να εξασφαλίσουν ότι θα έχουν κερδοφορία. Δεν λύνει το πρόβλημα.
Οταν το εργοστάσιο δεν έχει τζίρο, μιλάμε γι' αυτές τις περιπτώσεις, δεν μιλάμε για τις περιπτώσεις που υπάρχει κερδοφορία και κόβουν τους μισθούς για να μεγαλώσουν τα κέρδη, άρα το πρόβλημα της ανεργίας όταν έχει τέτοια πτώση η βιομηχανική παραγωγή ή η αγροτική παραγωγή, τα πάντα, πώς θα λυθεί; Ο μισθός μειώνεται για να ανέβουν τα κέρδη όταν υπάρχει αύξηση της παραγωγής. Αλλωστε έχουν κλείσει εργοστάσια που οι εργαζόμενοι είχαν δεχθεί μείωση μισθών, απλώς παρατάθηκε το όριο της λειτουργίας, δηλαδή εκεί που θα λειτουργούσαν έξι μήνες, λειτούργησαν για ένα χρόνο.

  Και τέλος το υπόμνημα που έχει δώσει η ΓΣΕΕ στη συνάντηση με τους εταίρους, λέει καθαρά. Βάζει στους εργοδότες να πάμε στον μισθό των 751 ευρώ και την ίδια ώρα λέει να περάσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Μα οι διαρθρωτικές αλλαγές αφορούν μείωση εργοδοτικών εισφορών κλπ. Αυτό ζητάνε οι εργοδότες. Ο Μάνεσης στη Χαλυβουργία ζητάει από την αρχή της απεργίας μείωση της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου και φυσικά ζητάει κι άλλα, όπως μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Οταν λοιπόν μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές σημαίνει ότι ο κλάδος υγείας και η σύνταξη πάνε περίπατο. Επιδόματα ανεργίας πάνε περίπατο.

  Αρα αυτήν την πρόταση της ΓΣΕΕ οι βιομήχανοι μπορεί και να την δεχθούν, γιατί να μην δεχθούν τα 751 ευρώ; Πρώτα - πρώτα με τις επιχειρησιακές συμβάσεις θα δίνουν τους κατώτατους μισθούς. Δεν είναι δηλαδή αυτά τα πιο κρίσιμα. Ακόμα και η μετενέργεια, όταν υπάρχουν οι ατομικές συμβάσεις και βάζουν τον εργάτη να υπογράφει ότι παίρνει 700 ευρώ, αλλά παίρνει 400 ευρώ γιατί να δώσει τη μάχη ο Δασκαλόπουλος αν θα είναι 751 ευρώ; Δεν ξέρω βέβαια τώρα πού θα συμφωνήσουν. Και ο ΣΕΒ θα συμφωνήσει για τα 751 ευρώ αν του δώσουν τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Αρα πρέπει να αυξηθούν οι εισφορές των εργαζομένων. Αλλιώς το ΙΚΑ τέλειωσε.

  Υστερα, αυτό που λένε ότι θα μειώσουν τις συντάξεις σε αυτούς που έχουν από 1.000 ευρώ και πάνω. Βεβαίως υπάρχει η κατηγορία των συνταξιούχων με 600 ευρώ, αλλά ένας που δούλεψε 40 χρόνια και παίρνει σύνταξη 1.300 ευρώ ή 1.400 ευρώ, είχε κρατήσεις κατ' αρχήν. Και μιλάνε για μεικτά, ενώ εμείς, όταν μιλάμε π.χ. για τα 1.200 ευρώ, μιλάμε για καθαρά. Είναι πολλά λεφτά; Δεν κατάλαβα; Δεν έχει δώσει εισφορές; Οταν η βιομηχανία είχε μια ανάπτυξη στην Ελλάδα υπήρχαν και μισθοί ύστερα από 30 χρόνια που έφταναν και τα 1.700 και τις 2.000 ευρώ. Πώς θα βρεθείς με σύνταξη 700 και 500 ευρώ απότομα; Εχεις προγραμματίσει τη ζωή σου έτσι.
Θα πάμε λοιπόν όλοι στο όνομα της δικαιοσύνης στα 500 και στα 600 ευρώ σύνταξη. Δεν γίνεται! Και την ίδια ώρα παραμένει στη φορολογία η μεικτή σύνταξη. Στο χαρτί του φόρου και στο χαρτί της εκκαθάρισης παραμένει η σύνταξη που είχες πριν τρία χρόνια και αφαιρούν πάνω από το αρχικό, όχι από αυτό που μένει. Πώς μου αφαιρείς; Δεν είναι πραγματική αυτή η σύνταξη όταν έχεις 50 κρατήσεις που είναι πρόσθετες. Σε υπολογίζει ως συνταξιούχο των 1.500 ευρώ μεικτά. Πώς το υπολογίζεις έτσι, αφού παίρνω στο χέρι 1.000;

Πηγή