Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Συνεχίζουν τον αγώνα οι ανθρακωρύχοι

guardian.co.uk
ΜΑΔΡΙΤΗ.--
Συνεχίζουν τις μαζικές και πολύμορφες απεργιακές τους δραστηριότητες οι Ισπανοί ανθρακωρύχοι που διαμαρτύρονται ενάντια στις περικοπές των κυβερνητικών επιδοτήσεων στον άνθρακα, κάτι που θα φέρει το σταδιακό κλείσιμο πολλών ορυχείων και την απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας τόσο στον κλάδο όσο και σε άλλους σχετικούς.
Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε μαζική διαδήλωση στους δρόμους της Μαδρίτης από τους ανθρακωρύχους, στους οποίους συμπαραστάθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον αγώνα τους, αλλά και μια πρώτη απάντηση στα νέα βάρβαρα μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση Μαριάνο Ραχόι. Ο Ισπανός πρωθυπουργός προανήγγειλε αύξηση του ΦΠΑ στο 21% από 18%, μαζί με το «κόψιμο» του δώρου Χριστουγέννων στους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας, το οποίο θα δίνεται στο εξής για μικρότερη περίοδο. Εξήγγειλε ακόμη «μεταρρύθμιση» στο Ασφαλιστικό, με πετσόκομμα παροχών και συντάξεων, μαζί και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Παράλληλα, από τον επόμενο χρόνο θα καταργηθεί η φοροελάφρυνση στην αγορά κατοικίας, ενώ η κυβέρνηση προανήγγειλε και ιδιωτικοποιήσεις σε λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικές υποδομές, μαζί με «αναδιάρθρωση» της δημόσιας διοίκησης, με περικοπές ύψους 3,5 δισ. ευρώ και αύξηση της έμμεσης φορολογίας στην ενέργεια.
Για το επόμενο διάστημα, οι συμβιβασμένες ηγεσίες των δύο μεγαλύτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων «Εργατικές Επιτροπές» (CCOO) και «Γενική Ενωση Εργατών» (UGT) - που χρόνια συμμετέχουν στον λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» - κήρυξαν γενική κινητοποίηση στην Ισπανία για τις 21 Ιούλη. Παράλληλα, βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για την κήρυξη γενικής απεργίας πιθανά το ...Σεπτέμβρη.
Σημειώνεται πως το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας έχει επανειλημμένα απαιτήσει την προκήρυξη γενικής απεργίας τονίζοντας πως δεν αρκεί ο κόσμος να βγαίνει στους δρόμους, αλλά χρειάζεται να οργανωθεί ο αγώνας των εργατών για τη σύγκρουση με το κεφάλαιο.

Χυδαιότητα Χωρίς Σύνορα

Άρθρο του @.Ψηρίς

Από μαζοχιστικό -πιθανολογώ- σύνδρομο παρακολουθώ τον τελευταίο καιρό το site, του έγκριτου δημοσιογράφου Σ. Κούλογλου, TVXS.

Ο εν λόγω κύριος έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό, μέσα από τη δουλειά του στη δημόσια τηλεόραση, για όσο χρόνο δηλαδή του εξασφάλιζε «μεροκάματο» το ισχυρό Πασόκ, μιας και ως πειθήνιο όργανό του, διώχθηκε για μικροκομματικούς σκοπούς από τη δημόσια τηλεόραση επί Νέας Δημοκρατίας. Ο κύριος Κούλογλου όμως ουδόλως πτοήθηκε. Δημιούργησε και γιγάντωσε ένα site με το ίδιο brandname της τηλεοπτικής εκπομπής του, προσέλαβε δεκάδες απλήρωτους νέους δημοσιογράφους και συνέχισε το έργο του.

Τώρα, εκτός από μαζοχισμό, έχω μια ιδιαίτερη τάση, πολλά χρόνια, να παρακολουθώ τα «αντεξουσιαστικά» Μ.Μ.Ε.. Μου έκανε πάντα εντύπωση, πως και γιατί όλοι οι «δημοκράτες» που ήξερα, οι προοδευτικοί, οι αναρχικοί, οι συνασπισμένοι κλπ. διάβαζαν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ και ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ… Σαν να μην ήταν η φωνή του Τεγόπουλου ένα πράγμα… η φωνή του Φυντανίδη… Πως και γιατί βλέπαν όλα τα ντοκιμαντέρ του Στ. Θεοδωράκη, μπαίναν στο Indymedia, βλέπαν Λαζόπουλο κλπ κλπ. Έτσι άρχισα να τα παρακολουθώ.

Ταξική πάλη: Μακριά από το σπίτι μου κι ας είναι και δυο μέτρα


Τις τελευταίες μέρες με αφορμή την ‘μαύρη πορεία’ των Ισπανών ανθρακωρύχων βγήκαν στην επιφάνεια τα ταξικά αντανακλαστικά του Έλληνα. Γέμισαν οι διαδικτυακοί τοίχοι με φωτογραφίες και βίντεο από την Ισπανία, συνοδευόμενα με σχόλια συμπαράστασης, αλληλεγγύης και ελπίδας για την νίκη τους. Οι Ισπανοί έγιναν η αφορμή για να επανέλθουν τα συνθήματα για τους πλούσιους και τους φτωχούς (συνθήματα που ποτέ δεν έβαλαν οι Αγανακτισμένοι) καθώς και η περηφάνια για τους εργατικούς αγώνες. Αυτά τα αισθήματα υπήρχαν μέσα μας από ότι φαίνεται και δεν βγήκαν στην επιφάνεια ακόμα κι όταν αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα εργατικοί αγώνες και απεργίες.

Την αγάπη που δείχνουμε για τους Ισπανούς εργάτες δεν την δείξαμε για τους Έλληνες. Δεν την δείξαμε στην μεγαλύτερη και πιο ηρωική απεργία της εποχής μας, αυτή των Χαλυβουργών. Γιατί άραγε;

Στο πλευρό των Ισπανών εργατών

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χθες στην ισπανική πρεσβεία

Από την χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στην Ισπανική πρεσβεία
Συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν χθες παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα, όπου κατήγγειλαν την επίθεση της αστυνομίας σε βάρος των απεργών (προχθές στην Μαδρίτη) και εκδήλωσαν την αλληλεγγύη στους απεργούς ανθρακωρύχους.Οι συνδικαλιστές συναντήθηκαν με τον Β' γραμματέα της πρεσβείας και του επέδωσαν το ακόλουθο υπόμνημα που υπογράφουν, ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα της χώρας μας.
Το υπόμνημα αυτό έχει ως εξής:
«Προς τους ανθρακωρύχους της Ισπανίας που απεργούν εδώ και δυο μήνες
Συνάδελφοι,
Τα παρακάτω συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον ηρωικό αγώνα σας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης, για το σταδιακό κλείσιμο πολλών ορυχείων που θα οδηγήσει σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στον κλάδο σας.
Για να ξεπεραστεί η καπιταλιστική κρίση, οι κυβερνήσεις κάθε χώρας μαζί με την ΕΕ καλούν τους εργαζόμενους να δεχτούν να θυσιάσουν τα δικαιώματα και τις δουλειές τους. Eνώ υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τις ανάγκες των εργαζομένων μέσα σε ένα βράδυ βρίσκουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια για τις τράπεζες και τους καπιταλιστές.
Ο δρόμος που επιλέξατε, ο δρόμος του αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των δουλειών σας είναι η μόνη επιλογή που έχουν οι εργαζόμενοι.
Σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα, το ταξικό εργατικό κίνημα της Ελλάδας είναι δίπλα σας.
Οι Ομοσπονδίες:
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ & ΧΑΡΤΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓ/ΤΩΝ &ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΙΚΑ-ΕΤΜ)
Τα εργατικά κέντρα :
ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΑΡΤΑΣ
ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
ΖΑΚΥΝΘΟΥ
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ
ΛΑΡΙΣΑΣ
ΛΑΥΡΙΟΥ
ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΝΑΟΥΣΑΣ
ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ
ΣΑΜΟΥ
Τα συνδικάτα
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ»

Πρόταση Νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων, του μεσοπρόθεσμου, των εφαρμοστικών νόμων & της δανειακής σύμβασης


12/07/12

Τηρώντας την προεκλογική του δέσμευση το ΚΚΕ κατέθεσε σήμερα Πρόταση Νόμου στην Βουλή για την κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων που ψήφισαν στη Βουλή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρχικά και η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ στην συνέχεια, με την ευθύνη που αναλογεί και στο ΛΑΟΣ.
Με την ίδια πρόταση νόμου το ΚΚΕ ζητά την κατάργηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, καθώς επίσης και των αντιλαϊκών νόμων που βασίζονται στις δανειακές συμβάσεις και στα μνημόνια των λεγόμενων εφαρμοστικών νόμων.
Είναι οι νόμοι που :
- Τσακίζουν μισθούς, συντάξεις και τα λαϊκά εισοδήματα.
- Καταργούν συλλογικές συμβάσεις, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
- Επιβάλλουν δυσβάστακτα φορολογικά βάρη και χαράτσια στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.
- Πετσοκόβοντας τις κοινωνικές δαπάνες και προωθώντας τις αρνητικές αλλαγές στον χώρο της υγείας - πρόνοιας στερούν στοιχειώδεις υπηρεσίες, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια την ζωή.
Τα μνημόνια επιβλήθηκαν για να διασφαλίσουν την επάνοδο της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε μια φάση που εντείνεται ο διεθνής ανταγωνισμός. Τα μνημόνια συμπεριλαμβάνουν πολλά μέτρα που προέβλεπε η συνθήκη του Μάαστριχτ, που αποφασίσθηκαν από την ΕΕ και τις Ελληνικές κυβερνήσεις την προηγούμενη περίοδο, αλλά η εφαρμογή τους εμποδίσθηκε, καθυστέρησε από την ανάπτυξη της ταξικής πάλης.
Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι η διέξοδος για τον λαό βρίσκεται στην γραμμή κατάργησης των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, της μονομερούς διαγραφής του χρέους, της αποδέσμευσης από την ΕΕ, με εργατική λαϊκή εξουσία, με τον λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει, για να αξιοποιηθούν σχεδιασμένα οι μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας, να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες.
Η πρόταση νόμου που καταθέτει το ΚΚΕ στην Βουλή και η προσπάθεια που θα καταβάλει να γίνει αυτή κτήμα του εργατικού - λαϊκού κινήματος, είναι μια συμβολή στην πάλη για τα λαϊκά συμφέροντα.
Ταυτόχρονα, με την ανάγκη κατάργησης των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων, το ΚΚΕ υποστηρίζει ένα συνεκτικό πλαίσιο με σημαντικούς στόχους πάλης που υπηρετούν τα άμεσα λαϊκά συμφέροντα και δίνουν ανακούφιση στον λαό.

ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΝ ΤΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ


Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Ο ηρωικός αγώνας των απεργών Χαλυβουργών δε μπορεί να λερωθεί

Η εργοδοσία του Μάνεση, συνεχίζει να τραβάει το σχοινί της αδιαλλαξίας και της πρόκλησης απέναντι στους εργαζόμενους του εργοστασίου της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» παρά τις προσπάθειες του Σωματείου και τις υπεύθυνες προτάσεις για την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Στην άρνηση των απεργών χαλυβουργών να γίνουν είλωτες, τις τελευταίες μέρες εξαπολύεται δριμύτατη και πολυμέτωπη συντονισμένη επίθεση που ρίχνει τις ευθύνες στο σωματείο του Ασπροπύργου, στο ΠΑΜΕ, στις διεκδικήσεις των εργατών και στην άκαμπτη στάση τους.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας πρέπει να πάρουν την ευθύνη τους, να δώσουν λύση και να σταματήσουν να παριστάνουν το Πόντιο Πιλάτο. Από τη μία συμπόνια στους εργάτες και από την άλλη γη και ύδωρ στον Μάνεση. Τα τελευταία δημοσιεύματα σε μορφή συγχορδίας από κομμάτι των ΜΜΕ και από διάφορα παπαγαλάκια του Μάνεση, που συκοφαντούν το σωματείο και τον αγώνα των χαλυβουργών, δεν είναι τυχαία. Εντάσσεται στο σχέδιο τρομοκράτησης με απειλές και εκβιασμούς να σπάσουν τον περήφανο αγώνα εννιά μηνών των χαλυβουργών, να δώσουν σήμα συνολικά στη μεγαλοεργοδοσία.

Στο παιχνίδι των εντυπώσεων και πιστοί σύμμαχοι του Μάνεση είναι ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός που δε χάνει ευκαιρία να επιτεθεί στο σωματείο για την τακτική του, να δίνει συμβουλές υποταγής. Σήμερα ο κ. Παναγόπουλος μέσω της ΝΕΤ αποθέωσε για μια ακόμα φορά τη στάση «με ότι μισθό και εργασιακή σχέση μέσα, αρκεί να μη χαθούν θέσεις εργασίας».

Το κεφάλαιο έχει αυτή τη στιγμή ένα και μόνο στόχο. Το τσάκισμα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης της εργατική δύναμης ώστε να αποτελέσει το λίπασμα της οικονομικής ανάκαμψης. Ο αγώνας για να μη γίνεις δούλος βαφτίζεται εκβιασμός και κλείσιμο των εργοστασίων. Από την άλλη οι μισθοί των 400ευρω και το τσάκισμα της ζωής των εργαζόμενων βαφτίζεται υγιής επιχειρηματικότητα και αναγκαίος ρεαλισμός.

Τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι εργάτες

Αυτοί που υφίστανται τις συνέπειες των λουκέτων είναι πάντα οι εργαζόμενοι και όχι οι εργοδότες, οι οποίοι συνεχίζουν να επιβιώνουν με άνεση, να θεωρούνται σταθεροί επενδυτές και ο κύριος κρίκος της ανάπτυξης. Γι αυτό η κάθε κυβέρνηση τους εξυπηρετεί με νέα προνόμια και σε κάθε επίπεδο και την ίδια στιγμή κλείνει τα μάτια στην ασύδοτη δράση όπως πχ του μεγαλοβιομήχανου Μάνεση αυτήν την περίοδο.

Οι επιχειρήσεις, που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια και πετάχτηκαν στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι δεν έκλεισαν από τους δήθεν «μαξιμαλισμούς» και τους αγώνες των εργαζόμενων. Τα προϊόντα που παρήγαγαν δεν έπαψαν ποτέ να είναι απαραίτητα με βάση τις κοινωνικές ανάγκες, δε μειώθηκε η ζήτησή τους στην αγορά.

Τα εργοστάσια τα κλείνει η καπιταλιστική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και η αναρχία στην παραγωγή, η αναζήτηση του μέγιστου κέρδους. Γι´ αυτό μονάδες εργοστασίων, αλλά και κλάδοι ολόκληροι, απαραίτητοι για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και της ανάπτυξη της χώρας πάνω στον υπαρκτό και πλούσιο πλουτοπαραγωγικό ιστό της, όπως τα κλωστοϋφαντουργεία, τα ναυπηγεία κλπ συρρικνώνονται και αργοπεθαίνουν. Γι’ αυτό η πλειοψηφία των επιχειρήσεων σε μια σειρά κλάδους και περιοχές που απασχολούσαν χιλιάδες εργαζόμενους, μεταφέρθηκαν σε άλλες χώρες, αναζητώντας μεγαλύτερα κέρδη.

Με βάση τα παραπάνω όλοι αυτοί που προσπαθούν να βρουν λύση για τους Χαλυβουργούς έχοντας έναν καλό λόγο για τον αγώνα τους και την ίδια στιγμή τους συμβουλεύουν στη λογική «μήπως να γυρίζατε στη δουλειά ώστε να μην κλείσει το εργοστάσιο», είναι απέναντι από τον ηρωικό αγώνα τους, είναι απέναντι από τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, είναι ταγμένοι με ψυχή και καρδιά στον Μάνεση και σε κάθε μεγαλοεργοδοσία. Είναι οι ίδιοι που εγκαλούν κάθε κομμάτι των εργαζόμενων που αγωνίζεται, είναι οι ίδιοι που συκοφαντούσαν τις απεργίες στον επισιτισμό-τουρισμό ως εχθρικές προς το εθνικό συμφέρον και στα στοιχεία πως οι 7 στους 10 Έλληνες δεν πάνε διακοπές, δε βγάζουν άχνα.

Όλος αυτός ο μηχανισμός χειραγώγησης θα πρέπει να δώσει πειστικές εξηγήσεις στην αμέτρητη λίστα που ακολουθεί.

Τα εργοστάσια :
  • της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (Λαναράς)
  • λιπασμάτων
  • ζάχαρης
  • ΝΤΑΪΑΜΟΝ ΕΛΛΑΣ
  • ΤΡΙΟΥΜΦ
  • Σισερ Παλκο
  • «ΦΛΩΡΑ
  • Κατσέλης στη Θεσσαλονίκη
  • «Ιντεάλ Στάνταρ»
  • Επιχείρηση FOCO
  • ΣΙΔΕΝΟΡ
  • Τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά

ΤΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ;

Και υπάρχει συνέχεια. Τα εργοστάσια :

  • της Σόφτεξ στη Δράμα,
  • τα μεταλλεία Κασσάνδρας,
  • η Κατερίνα στην Πιερία,
  • η «Μπιάνκα Παγγαίου» στην Καβάλα,
  • η Πίνδος στα Γρεβενά,
  • η «Φλώρινα Χωναίος» στη Θεσσαλονίκη,
  • η «Τρικολάν» στη Νάουσα,
  • η «Καματάκης ΑΤΕΕ» στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη,
  • η «ΑΝΚΕΡ» στον Έβρο,
  • η «ΚΑΛΤΟΝ» στη Θεσσαλονίκη,
  • το «Καπνεργοστάσιο Μιχαηλίδη» στην Ξάνθη,
  • ο Όμιλος Ηλιάδη» (ΚΟΡΤΑΓΚ, ΗΛΤΕΞ, Βαφεία Σίνδου και Κιλκίς) στη Θεσσαλονίκη στην Πιερία και το Κιλκίς,
  • η ΚΟΝΤΗ,
  • η ΒΙΟΣΟΛ στη Μαγνησία

ΤΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ;

Οι 627 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που έκλεισαν μέσα στο 2012 σύμφωνα με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης έκλεισαν λόγω των αγώνων των εργατών;

Ας σταματήσει το κυνηγητό στον αγώνα των Χαλυβουργών γιατί δεν τους παίρνει. Ο 9μηνος αγώνας των απεργών χαλυβουργών είναι σύγχρονο μάθημα ταξικής σύγκρουσης και αξιοπρέπειας. Κανείς δε μπορεί να τον λερώσει.
Ιούλης 2012
Η Εκτελεστική Γραμματεία