Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Ποιοι συντονίζουν τις επιθέσεις εναντίον της Συρίας…



Η CIA και τα στρατόπεδα των τρομοκρατών στην Τουρκία.
Αποκαλύψεις από τον Τουρκικό Τύπο.
Με εγκύκλιο της Τουρκικής κυβέρνησης, που εξέδωσε ο παρακάτω εικονιζόμενος κυβερνήτης της επαρχίας Hatay, απαγορεύτηκε η βιντεοσκόπηση και η λήψη φωτογραφιών από τους καταυλισμούς Σύρων "προσφύγων". Ο λόγος είναι απλός. Δεν πρόκειται φυσικά για καταυλισμούς προσφύγων αλλά για στρατόπεδα και κέντρα εκπαίδευσης μισθοφόρων και τρομοκρατών.
Η τουρκική ηλεκτρονική εφημερίδα Odatv αποκαλύπτει ότι η απόφαση που έχει εκδοθεί από τις τουρκικές αρχές σχετικά με την...
απαγόρευση λήψης φωτογραφιών στα στρατόπεδα που είναι εγκατεστημένοι οι φυγάδες από τη Συρία, στοχεύει στο να κρύψουν ότι οι λεγόμενοι πρόσφυγες είναι στην πραγματικότητα τρομοκράτες…
Στο πλαίσιο αυτό, η μεγάλης κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα Vatan τονίζει ότι οι φωτογραφίες δείχνουν ότι οι λεγόμενοι Σύροι πρόσφυγες είναι τρομοκράτες, οι οποίοι πράγματι έχουν ξεκινήσει τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του κράτους της Συρίας και των πολιτών της.
Στη φωτογραφία ο M. Celalettin, κυβερνήτης της επαρχίας Hatay, όπου βρίσκονται τα στρατόπεδα, ανάμεσα σε δύο "πρόσφυγες".
Η εκπρόσωπος τύπου του "Εθνικού Συμβουλίου της Συρίας" Bassma Kodmani (βλέπε: Η επικεφαλής των Εξωτερικών σχέσεων της "Αντιπολίτευσης" (αμερικανοσιωνιστών μισθοφόρων) της Συρίας… στη σύνοδο της Λέσχης Bilderberg!), ένοπλη ανάμεσα σε τρομοκράτες στην Τουρκία.
Οι New York Times στις 21 Ιουνίου, σε άρθρο τους (C.I.A. Said to Aid in Steering Arms to Syrian Opposition) αποκαλύπτουν ότι πράκτορες της CIA που δραστηριοποιούνται στη Νότια Τουρκία συντονίζουν τις επιθέσεις εναντίον της Συρίας και εποπτεύουν την εισαγωγή και την παράδοση των όπλων στους μισθοφόρους και τους τρομοκράτες που δρουν στη Συρία. Βέβαια η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η CIA προσπαθεί τα όπλα να μην πέσουν στα χέρια της Αλ Κάϊντα (που είναι κι αυτή στρατευμένη μαζί με τους αμερικανούς για την “δημοκρατία” στη Συρία) στη Συρία!!!
ΟΜΑΡ Σ.

Το μεγαλύτερο colpo grosso στην ιστορία του banking - Πως οι τράπεζες θα αγοράσουν με 15 δισ ευρώ περίπου 42 δισ – Οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών θα αγοράσουν κεφάλαιο με έκπτωση 66% δηλαδή θα αγοράζουν το 1 ευρώ 0,35 ευρώ!!



Σε αυτή την φάση φαντάζει αδιανόητο, απίθανο, αδύνατο.
Το πολιτικό σύστημα θα το χαρακτηρίσει ανήκουστο, δεν θα χαθεί ούτε 1 ευρώ και βεβαίως οι ίδιες οι τράπεζες θα το χαρακτηρίσουν ως ουτοπικό.
Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα χρειαστούν 40-41 δις ευρώ.
Έχουν δοθεί 18 δις στις 4 μεγαλύτερες, θα ακολουθήσουν ΑΤΕ και ΤΤ συνολικά 6,5 δις ευρώ, περίπου 1 με 1,5 δις για τις υπόλοιπες μικρότερες τράπεζες και περί τα 10 δις για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της Blackrock καθώς και 4-5 δις ως capital buffer ως κεφαλαιακό απόθεμα.
Συνολικά οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 40 με 41 δις ευρώ.
Θα περίμενε κανείς το αυτονόητο ότι το ΤΧΣ και το ελληνικό κράτος θα πάρουν πίσω όχι 40-41 δις αλλά 45 ή 50 δις ώστε να επιτευχθούν και κεφαλαιακές υπεραξίες κατά τα πρότυπα των αμερικανικών τραπεζών.
Όμως είναι πολύ πιθανό τελικά το ελληνικό κράτος να μην καταφέρει όχι να κερδίσει αλλά να μην πάρει πίσω το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που θα έχει επενδύσει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που φθάνουν τα 40-41 δις από τα κεφάλαια της Τρόικα και 4,4 δις από τις προνομιούχες μετοχές του Νόμου Αλογοσκούφη δηλαδή σύνολο 44 με 45 δις ευρώ.
Το εύλογο ερώτημα είναι πόσα κεφάλαια θα επιστραφούν πίσω στο κράτος;
Το ΔΝΤ είχε προβλέψει ότι από τα 50 δις που θα διαθέσει για τις τράπεζες θα επιστραφούν τα 16 δις ευρώ δηλαδή θα ανακτηθούν μόνο 16 δις και τα υπόλοιπα απλά θα χαθούν.
Ωστόσο ορισμένα έμπειρα στελέχη θεωρούν ότι τελικά το ΤΧΣ και το ελληνικό κράτος δεν θα πάρουν περισσότερα από 10-15 δις ευρώ.
Δηλαδή το κράτος θα επενδύσει 44 με 45 δις και θα πάρει πίσω στο καλύτερο σενάριο 15 δις ευρώ.
Δηλαδή οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών θα αγοράσουν το 1 ευρώ 0,33 ευρώ δηλαδή με discount 66%.
Οι βασικοί μέτοχοι θα συμμετάσχουν στην κάλυψη του 10% εισφέροντας 3 δις ευρώ και στο τέλος θα επιστρέψουν για τα 44 με 45 δις άλλα 12 δις ευρώ.
Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό σε 2-3 χρόνια οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών θα αγοράσουν το 1 ευρώ κεφάλαιο 0,33%.
Θα πρόκειται για το μεγαλύτερο colpo grosso στην ιστορία του banking.
Ας δοθεί και ένα ενδεικτικό παράδειγμα.
Η νέα Proton bank μετά την διάσπαση της σε good και bad bank στην κυριολεξία καθάρισε.
Διαθέτει κεφάλαια 250 εκατ ευρώ άρα για να την αγοράσει κανείς θα πρέπει να δώσει τουλάχιστον 250 εκατ ευρώ.
Πόσο έχουν αποτιμήσει την νέα Proton bank η οποία είναι πεντακάθαρη ορισμένοι επίδοξοι μνηστήρες όχι πάνω από 80 με 90  εκατ ευρώ δηλαδή αγοράζουν τα 250 εκατ 80 με 90 εκατ ευρώ δηλαδή με έκπτωση 66%.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Γίναμε ένα εκατομμύριο λιγότεροι μέσα σε μια δεκαετία …



 
 
Ανατριχιαστικά είναι τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού που δόθηκαν στην δημοσιότητα και δείχνουν μία Ελλάδα που όχι απλώς γερνάει, αλλά μία Ελλάδα που έχασε μέσα σε μόλις δέκα χρόνια περισσότερους από ένα εκατομμύριο Έλληνες (!), στην – δημογραφικά – χειρότερη περίοδο από την δεκαετία του 1940!

Ακόμα και στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για την ακρίβεια, δεν είχε υπάρξει τόσο μεγάλη αναλογικά πληθυσμιακή απώλεια καθώς ούτε οι περίπου 350.000 νεκροί από τον πόλεμο και την πείνα, ούτε οι 100.000 νεκροί του Εμφυλίου, ούτε η φυγή των χιλιάδων στις χώρες του ανατολικού μπλοκ επέφεραν πληθυσμιακή απώλεια ενός εκατομμυρίου Ελλήνων μέσα σε δέκα χρόνια.

Και τώρα, από την μία πλευρά, η κρίση και, από την άλλη, η άρνηση των Ελλήνων να κάνουν παιδιά μας έφεραν σε πληθυσμιακά επίπεδα προς εικοσαετίας!

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Νέος Κόσμος" στο σύνολο της χώρας απεγράφησαν 10.787.690 μόνιμοι κάτοικοι, εκ των οποίων 5.303.690 άρρενες (ποσοστό 49,2% του γενικού πληθυσμού) και 5.484.000 θήλυς (ποσοστό 50,8%) όπως αναφέρουν τα πρώτα προσωρινά στοιχεία της επίσημης απογραφής που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Στη γενική απογραφή του 2001 ο πληθυσμός της χώρας είχε καταμετρηθεί σε 10.964.020 άτομα, ενώ το 2009, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, υπολογίσθηκε ότι ξεπέρασε τα 11.282.571 άτομα. Μπορεί να φαίνεται μείωση πληθυσμού σε σχέση με το 2001 μόνο 190.000 άτομα μόνο, αλλά να υπολογίσουμε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ξένους οι οποίοι δεν υπήρχαν το 2001, καθώς τότε υπολογίζονταν σε 300.000 περίπου και τώρα ξεπερνούν το 1.300.000!

Η κρίση φαίνεται μέσα στην διετία που ο πληθυσμός από τους Έλληνες που φεύγουν για να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό τους αυξημένους θανάτους και τις μειωμένες γεννήσεις ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 500.000 των ξένων συμπεριλαμβανομένων!

Από τα προσωρινά αποτελέσματα προκύπτει ότι οι πέντε Δήμοι με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα (μόνιμοι κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο) είναι οι Δήμοι Καλλιθέας (21.067,6), Ν. Σμύρνης (20.740,6), Αθηναίων (16.830,4), Θεσσαλονίκης (16.703,3) και Νέας Ιωνίας (15.109,7). Ακόμη, οι πέντε Δήμοι με τη μικρότερη πληθυσμιακή πυκνότητα είναι οι Δήμοι Πρεσπών (3,05), Ζαγορίου (3,78), Παρανεστίου (3,85), Σφακίων (4,11) και Νεστορίου (4,27).

Με τον υπάρχοντα ρυθμό μείωσης του πληθυσμού που έχει ενταθεί κατακόρυφα την τελευταία διετία, υπολογίζεται ότι στα τέλη της δεκαετίας θα έχουμε φτάσει στα επίπεδα του 1970 με την Ελλάδα των 8 εκατομμυρίων ψυχών!

πηγή: Πρώτο ΘΕΜΑ

Κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους από τη Συρία

«Η αεράμυνά μας κατέρριψε ένα στόχο που πέρασε στον εναέριο χώρο μας πάνω χωρικά μας ύδατα το απόγευμα της Παρασκευής. Αποδείχθηκε ότι το εν λόγω αεροσκάφος ήταν ένα τουρκικό μαχητικό», δήλωσε πηγή από το συριακό στρατό.
Το Φάντομ F-4 εξαφανίστηκε από τα ραντάρ πάνω από τη Μεσόγειο, νοτιο-δυτικά της επαρχίας Χατάι της Τουρκίας, κοντά στις ακτές της Συρίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τη Συρία το μαχητικό παραβίασε τον ενάεριο χώρο, από δυτική κατεύθυνση στις 11:40 τοπική ώρα την Παρασκευή.
Το αεροσκάφος χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά και καταρρίφθηκε στη θάλασσα ανοικτά των ακτών της επαρχίας της Λατάκειας. Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση των αγνοούμενων πιλότων συνεχίζονται.
Μετά την επιβεβαίωση της είδησης το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η Τουρκία θα καθορίσει τη στάση της και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα όταν διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.

Η Τουρκία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Al Jazeera, εξετάζει αν θα πρέπει να κινηθεί μόνη της ή ως μέλος του ΝΑΤΟ ή αν θα πρέπει να ζητήσει υποστήριξη από άλλες χώρες.
«Δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το γεγονός ότι η Συρία κατέρριψε ένα τουρκικό μαχητικό», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ και πρόσθεσε πως «θα γίνουν όσες ενέργειες απαιτούνται». Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε πως είναι συνηθισμένο τα μαχητικά αεροσκάφη να μπαίνουν στον εναέριο χώρο άλλων κρατών για λίγα λεπτά εξαιτίας της ταχύτητάς τους και σημείωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για το αν το αεροσκάφος κατερρίφθη εντός του τουρκικού εναέριου χώρου.
To βράδυ της Παρασκευής ο Τούρκος πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη στην Αγκυρα σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, του υπουργού Αμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, του αρχηγού του τουρκικού ΓΕΑ πτέραρχου Μεχμέτ Ερτέν και του διοικητή της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.
Η Τουρκία έχει στραφεί ενάντια στον πρόεδρο της Συρίας Μπασαρ Αλ Άσαντ με αφορμή την βίαιη καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων. Η Άγκυρα έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία ενός Καταφυγίου εντός της Συρίας για τους αντικαθεστωτικούς, μέσω ακόμα και μίας στρατιωτικής επέμβασης, σημειώνοντας ωστόσο πως αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο με την έγκριση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στην Τουρκία μεταδίδει πως «πρόκειται για μία δραματική κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, οι σχέσεις των οποίων είναι κακές εδώ και αρκετούς μήνες ιδιαίτερα από τότε που ο Συριακός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον ενός τουρκικού προσφυγικού καταυλισμού».

«Καμία επέμβαση» δηλώνουν Ρωσία και Κίνα


Η Ρωσία και η Κίνα αποτελούν τους ισχυρότερους σύμμαχους του Άσαντ στο εξωτερικό και έχουν αντιταχθεί σε οποιαδήποτε παρέμβαση στη Συρία, υποστηρίζοντας πως το ειρηνευτικό σχέδιο του απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, είναι ο μόνος τρόπος για επίλυση της κρίσης.

Εξάλλου ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Sergei Lavrov δήλωσε ότι κάλεσε τον Σύρο ομόλογό του «να κάνει πολλά περισσότερα το καθεστώς ώστε να εφαρμόσει τις προτάσεις Ανάν», αλλά επισήμανε πως και οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει να πείσουν τους αντάρτες «να σταματήσουν τη βία».

Μάλιστα ο Sergei Lavrov υποστήριξε πως οι αρχές της Συρίας δηλώνουν έτοιμες να αποσύρουν τις στρατιωτικές δυνάμεις από τις πόλεις αν κάνουν το ίδιο και οι αντάρτες.
Υπενθυμίζεται πως ο Κόφι Ανάν, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη την Παρασκευή, κάλεσε τα κράτη που έχουν επιρροή και στις δύο πλευρές –καθεστώς και αντιπολίτευση- να συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο Ανάν ζήτησε και τη συμμετοχή του Ιράν, στενού συμμάχου του Άσαντ, ωστόσο οι δυτικοί εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους σε αυτό το ενδεχόμενο.

 Πηγή: tvxs.gr

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 17 Ιούνη και το ΚΚΕ

  (απο: αριστερά και πολιτική)


Το παρόν κείμενο είναι το πρώτο μέρος μιας γενικότερης τοποθέτησης για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 17/6/2012.

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 17 Ιούνη 2012 χωρίς αμφιβολία αποτέλεσε ένα μεγάλο ψυχολογικό σοκ για όλους τους φίλους και οπαδούς του ΚΚΕ πολύ δε περισσότερο για τα μέλη του. Και ο πλέον απαισιόδοξος δεν πρόβλεπε παρόμοια πτώση.


Όμως όπως κάθε σοβαρό συμβάν στη ριζοσπαστική – ανατρεπτική Αριστερά και ιδίως στο Κομμουνιστικό Κίνημα έτσι και αυτό πρέπει να εξετάζεται από πολλές πλευρές και σε βάθος.


Θα έλεγα ότι οι περισσότερες εν θερμώ κριτικές που ακούσαμε ήταν οργισμένες που έψαχναν τις αιτίες της πτώσης στο εσωτερικό του ΚΚΕ και στις τακτικές και πρακτικές που εφαρμόστηκαν. Δικαίως ή αδίκως οι εξωτερικοί παράγοντες που πάντα υπάρχουν, αυτή τη φορά καταλάμβαναν μικρό μέρος στις σκέψεις των φίλων του ΚΚΕ ως αιτίες του αποτελέσματος. Ωστόσο στην «Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ - Πρώτη τοποθέτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου 2012» καταλάμβαναν μεγάλο μέρος. Αυτή η αντίφαση επισημάνθηκε από πολλούς φίλους σε χαμηλούς τόνους, ωστόσο δεν είναι γνωστό ποια επίδραση έχει στην κριτική ανάλυση των αιτιών της πτώσης και κατά πόσο παρεμποδίζει μια βαθύτερη ανάλυση.


Βαθύτερα τα αίτια


Η πτώση των ποσοστών που είδαμε δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Τα μυνήματα ερχόντουσαν από καιρό όταν με τόσους αγώνες που έκαναν μέσα στην κρίση το ΚΚΕ και οι μετωπικές οργανώσεις του δεν μπορούσε να κεφαλαιοποιηθεί ένα αποτέλεσμα και οι κατάσταση σε συνδικαλιστικό, αυτοδιοικητικό και κοινωνικό επίπεδο δεν μεταβάλλονταν υπέρ του κόμματος. Αυτό ανησυχούσε ήδη πολλούς φίλους του ΚΚΕ και το διαπίστωναν όταν τις σωστές θέσεις πήγαιναν να τις προωθήσουν στα κοινωνικά στρώματα και στους εργαζόμενους για να μετατραπούν σε οργανωτικούς δεσμούς, συναντούσαν αρνήσεις. Δεν έγινε δυνατό τότε να ερμηνευθεί η στάση αυτή. Όμως δεν έγινε και προσπάθεια να αναλυθεί.


Έτσι φτάσαμε σήμερα να έχουμε ένα άκρως αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα και να μη ξέρουμε από πού να αρχίσουμε την κριτική ανάλυση ώστε στο τέλος να βγει ένα πραγματικό συμπέρασμα για το τι πρέπει να γίνει και να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία ανάτασης του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Ωστόσο αν δεν ξεκινήσεις, ποτέ δεν θα το κάνεις.


Η καλύτερη οδός για την κριτική ανάλυση της σημερινής κατάστασης του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα είναι να γίνει σε πολλά επίπεδα και σταδιακά να φτάσει σε μεγάλο βάθος. Αυτό που επείγει είναι να αρχίσει η ανασυγκρότηση των δυνάμεων με όσα μέσα υπάρχουν και με πρωτοβουλία της ηγεσίας να δοθεί ένας άλλος άνεμος αισιοδοξίας στους φίλους του ΚΚΕ για να κινηθούν ξανά προς τα μπρος. Παράλληλα με την ανασυγκρότηση και την δράση, να ανοιχτούν διαδικασίες εκτίμησης, ανάλυσης και μελέτης όλων των θεμάτων που απασχολούν το κομμουνιστικό κίνημα στη χώρα μας και σε τακτό διάστημα, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες (συνδιάσκεψη, ή συνέδριο) να γίνουν οι απαιτούμενες μεταβολές.


Ζητήματα κριτικής ανάλυσης,


Μια γενική τοποθέτηση: Χρειαζόμαστε ένα κόμμα νέου τύπου, επαναστατικό μαρξιστικό – λενινιστικό, δομημένο και οργανωμένο σε συνθήκες κρίσης του συστήματος, με πρωτοπόρα στελέχη που ζουν και δρουν μέσα στην κρίση και είναι αποφασισμένα για κάθε μάχη και θυσία, καθοδηγώντας την εργατική τάξη και το λαό στις μάχες για την αντιμετώπιση και ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και την εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού. Ένα Κομμουνιστικό Κόμμα που τηρεί πλήρως τις αρχές του.


Το ψυχολογικό σοκ από τις εκλογές και η οργανωτική απάντηση

Καμία ανοχή και «νομιμοποίηση»

απο: Ριζοσπάστη



Παπαγεωργίου Βασίλης
«Θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση έχει μια ουσιώδη ειδοποιό διαφορά: έχει πλήρη πολιτική νομιμοποίηση, ενώ στην κυβέρνηση Παπαδήμου υπήρχε πάντα το πρόβλημα του αν έχει νομιμοποίηση αυτή η κυβέρνηση ή όχι. Και αυτός ήταν ένας ανασταλτικός παράγοντας ακόμα και στις αποφάσεις της. Γιατί πολλές φορές ακόμα και εμείς που συμμετείχαμε σκεφτόμασταν αν έχουμε το δικαίωμα να πάρουμε μια τέτοια απόφαση ή όχι. Τώρα τα πράγματα είναι καθαρά. Ο κόσμος ψήφισε. Ψήφισε να μείνουμε στην Ευρωζώνη, να μείνουμε στο ευρώ. Ψήφισε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα χωρίς μονομερείς ενέργειες όπως θα προκύψει από την διαπραγμάτευσή του. Αρα δεν πρέπει να υπάρξουν δισταγμοί, κωλυσιεργίες και φοβίες. Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να εφαρμοστούν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες». Το παραπάνω απόσπασμα από τη χτεσινή συνέντευξη (στο «Κανάλι 1») του Α. Γεωργιάδη απηχεί την κυρίαρχη αντίληψη στους κόλπους της νέας τρικομματικής κυβέρνησης, αλλά και της πλουτοκρατίας. Το μήνυμα, που με το γνωστό κυνικό τρόπο εκφράζει ο βουλευτής της ΝΔ, είναι απλό: Η κυβέρνηση δεν πρέπει να χάσει ούτε μια μέρα και όσο είναι νωπή η λαϊκή εντολή, πρέπει να περάσει όλα τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που δεν κατάφερε να περάσει η προηγούμενη κυβέρνηση του μαύρου μετώπου. Μάλιστα, ο ίδιος λαλίστατος βουλευτής δε δίστασε να προσδιορίσει και την «αιχμή του δόρατος» της νέας αντιλαϊκής εφόδου: «Πρέπει να φτιάξουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα γρήγορα ώστε να είναι φιλικό για τον επιχειρηματία και να έρθουν επενδύσεις. Αρα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα τις αποκρατικοποιήσεις χωρίς να μας νοιάζει τόσο πολύ το τίμημα. Δεν είναι το τίμημα το μείζον». Ο λαός πρέπει να σηκώσει το κεφάλι και να οργανώσει την πάλη του για να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή λαίλαπα και να ανατρέψει το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ»


Ανακοίνωση για τη χτεσινή επίθεση

Λίγη ώρα μετά την ενέργεια της απεργοσπαστικής ομάδας το σωματείο εξέδωσε ανακοίνωση - καταγγελία στην οποία επισήμαινε:
«Καταγγέλλουμε την τραμπούκικη επίθεση του απεργοσπαστικού μηχανισμού του Μάνεση με πρωτοπαλίκαρα διευθυντές - προϊσταμένους και πληρωμένους απεργοσπάστες, στην Ελληνική Χαλυβουργία στον Ασπρόπυργο, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 3 απεργών χαλυβουργών.
Εχει τεράστια ευθύνη ο Μάνεσης για τη δολοφονική επίθεση που οργάνωσε. Αντίστοιχα ευθύνη έχει και το υπουργείο Εργασίας, που εδώ και 8 μήνες δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση για τις 119 παράνομες απολύσεις, που προκλητικά συνεχίστηκαν σήμερα, λίγο πριν την επίθεση στη πύλη.
Τους λέμε καθαρά, οι χαλυβουργοί δεν είμαστε για τα δόντια της εργοδοσίας και τα τσιράκια της. Δεν μας λύγισαν εδώ και 8 μήνες, έχοντας μαζί τους θεούς και δαίμονες (κράτος - αστυνομία - βιομήχανους). Δεν θα μας λυγίσουν και τώρα
Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Δίνουμε έναν περήφανο αγώνα για να υπερασπιστούμε την ζωή και την αξιοπρέπεια των οικογενειών μας. Εμείς, μαζί με την εργατική τάξη, είμαστε περισσότεροι, έχουμε τη δύναμη. Εμείς παράγουμε όλο τον πλούτο. Δεν μας τρομάζει μια πληρωμένη μειοψηφία του Μάνεση και των αφεντικών.
Συνεχίζουμε ενωμένοι, αποφασιστικά την ηρωική απεργία μας με βάση τις αποφάσεις της μαζικής πλειοψηφίας των γενικών μας συνελεύσεων.
Καλούμε την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα τώρα πιο δυνατά να ενισχύσουν την αλληλεγγύη στον αγώνα μας.
Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά. Εμείς θα νικήσουμε».

Αδέλφια μου εσείς τραπεζίτες!

(από: Ριζοσπάστη)

Στις 15 Σεπτέμβρη του 2008 κατέρρευσε η «Lehman Brothers». Επρόκειτο για ένα τραπεζικό «κραχ» στο έδαφος των ΗΠΑ το οποίο αποτέλεσε τη με βροντώδη τρόπο εκδήλωση της οικονομικής κρίσης που έκτοτε αγκαλιάζει ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο.
Πώς αντέδρασε το αμερικανικό πολιτικό σύστημα της πλουτοκρατίας στην κατάρρευση της «Lehman Brothers» και σε όσα κρύβονταν πίσω της; Ανοιξε τους κρουνούς των δημόσιων ταμείων και έκτοτε εφαρμόζει το... «σοσιαλισμό» των ιμπεριαλιστών: Εχει «κοινωνικοποιήσει» μέχρι σεντς τις ζημιές των μονοπωλίων και τις έχει φορτώσει στις πλάτες του λαού, με αποτέλεσμα, είτε με υπουργό Οικονομικών τον Πόλσον (επί Μπους), είτε με υπουργό Οικονομικών τον Γκάιτνερ (επί Ομπάμα), να έχουν διοχετευτεί πάνω από 7 τρισεκατομμύρια δολάρια (!) στη Γουόλ Στριτ.
*
Σημείωση: Τόσο ο Ρεπουμπλικανός υπουργός Οικονομικών Πόλσον, που πριν γίνει υπουργός Οικονομικών ήταν πρόεδρος της «Goldman Sachs», όσο και ο Δημοκρατικός υπουργός Οικονομικών Γκάιτνερ, που πριν ήταν επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, ήταν τραπεζίτες...
***
Η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας υπό τον Ραχόι ήρθε κι αυτή στην εξουσία το Νοέμβρη του 2011 στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης. Ούτε ένα χρόνο μετά, τα αποτελέσματα - για το λαό της Ισπανίας - είναι γνωστά. Η χώρα βουλιάζει μετά από τη διαρκή τροφοδότηση των ζημιογόνων τραπεζών και των μονοπωλίων της χώρας με δισεκατομμύρια ευρώ σε «πακέτα» και ενισχύσεις, που εκτινάσσουν το δημόσιο χρέος και τα δημόσια ελλείμματα.
*
Σημείωση: Επειδή οι «αξίες» που συναπαρτίζουν το σινάφι του παγκόσμιου κατεστημένου, είτε πρόκειται για πολιτικές είτε για τεχνοκρατικές «αξίες», δεν πάνε ποτέ και πουθενά χαμένες, δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι στη θέση του υπουργού Οικονομίας της κυβέρνησης Ραχόι έχει επιλεγεί ο κ. Λουίς ντε Γκίντος. Το απίθανο: Πρόκειται για τον κύριο που είχε διατελέσει πρόεδρος για την Ισπανία και την Πορτογαλία της «Lehman Brothers»! Της τράπεζας, δηλαδή, που στις 15 Σεπτέμβρη του 2008 κατέρρευσε στις ΗΠΑ, και ήταν ακριβώς η κατάρρευση της συγκεκριμένης τράπεζας, που λειτούργησε ως ντόμινο και αποτέλεσε την παγκόσμια «καμπάνα» εκδήλωσης της καπιταλιστικής κρίσης!
Ενας τραπεζίτης, λοιπόν, και στην Ισπανία...
***
Οταν η κρίση χτύπησε με ένταση την πόρτα της Ιταλίας, όλα λειτούργησαν «ρολόι». Στο όνομα - τι άλλο; - της «σωτηρίας» της χώρας κλήθηκε στη θέση του πρωθυπουργού ο Μάριο Μόντι. Είναι αυτός του οποίου οι υπουργοί... δακρύζουν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες λόγω της σκληρότητας των μέτρων που ανακοινώνουν εναντίον του ιταλικού λαού.
*
Σημείωση: Πριν γίνει πρωθυπουργός ο Μόντι δεν ήταν τραπεζίτης, με τη στενή τουλάχιστον έννοια... Ηταν, όμως, σύμβουλος διεθνών υποθέσεων - ποιας άλλης; - της τράπεζας «Goldman Sachs»...
***
Στην Ελλάδα, κι ενώ οι τράπεζες (και μέσω των τραπεζών τα μονοπώλια) έχουν από το 2009 εισπράξει από το ελληνικό Δημόσιο σε ρευστό και εγγυήσεις πάνω από 200 δισ. ευρώ και πάνω από 100 δισ. ευρώ ενισχύσεις από την ΕΚΤ μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας, το αποτέλεσμα ήταν η νέα γιγάντωση του δημόσιου χρέους. Και τότε τί έγινε; Συγκροτήθηκε μια κυβέρνηση που την είχαν βαφτίσει «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας», η οποία έφερε νέο μνημόνιο. Υπό ποιον επήλθε αυτή η νέα «εθνική σωτηρία» του δεύτερου μνημονίου; Υπό τον τραπεζίτη Παπαδήμο...
Σήμερα, η νέα ελληνική κυβέρνηση, της νέας «εθνικής σωτηρίας», έχει για υπουργό Οικονομίας τον κ. Β. Ράπανο.
*
Σημείωση: Τον - οποία έκπληξις! - τραπεζίτη κ. Ράπανο...

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ


Απτές εγγυήσεις σε πλουτοκρατία και δανειστές

Η «δημοσιονομική προσαρμογή», δηλαδή η σκληρή λιτότητα και οι «διαρθρωτικές αλλαγές», που σημαίνουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, στις προτεραιότητες της νέας συγκυβέρνησης


Απτές εγγυήσεις στην εγχώρια πλουτοκρατία και τους ξένους εταίρους και δανειστές, ότι τα άγρια μέτρα που εξοντώνουν και εξαθλιώνουν το λαό θα εφαρμοστούν τάχιστα και με αποφασιστικότητα, προσφέρουν η διακήρυξη της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, που ανακοινώθηκαν χτες.Η τήρηση των δεσμεύσεων και η προώθηση των προσυμφωνηθέντων αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων είναι το βασικό μήνυμα που στέλνει η νέα κυβέρνηση, ενώ η περιβόητη επαναδιαπραγμάτευση, που αξιοποιήθηκε στο έπακρο για προεκλογική δημαγωγία και αποπροσανατολισμό, περνά σε «δεύτερο πλάνο» και με τον απαράβατο όρο ότι δε θα θέσει σε κίνδυνο την παραμονή στο ευρώ.
Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα προκύπτει αβίαστα από τη διακήρυξη της αυτοαποκαλούμενης «κυβέρνησης εθνικής ευθύνης», που αν και σκόπιμα γενικόλογη και λακωνική, δεν αφήνει περιθώρια για την πορεία πλεύσης, που δεν είναι άλλη από την πάση θυσία παραμονή στο ευρώ και την στοχοπροσήλωση στον ευρωμονόδρομο.
«Στόχος της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης (Μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα», τονίζεται στη διακήρυξη, δίνοντας το ευδιάκριτο στίγμα για την πολιτική που θα εφαρμοστεί.
Με άλλα λόγια, θεωρούνται δεδομένα τα μέτρα της άγριας λιτότητας σε βάρος του λαού, που κρίνονται απαραίτητα για τη λεγόμενη «δημοσιονομική προσαρμογή», ενώ δεδομένες είναι και οι «διαρθρωτικές αλλαγές», που στη γλώσσα του κεφαλαίου και των κομμάτων του ταυτίζεται με ισοπέδωση μισθών και δικαιωμάτων, παραπέρα μονοπώληση κλάδων της παραγωγής.
Στην πραγματικότητα, η τρικομματική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα κινηθεί με συνέπεια στη στρατηγική της ανάπτυξης με άγρια λιτότητα, πράγμα που σημαίνει μισθοί πείνας των 400-500 ευρώ, κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, άγριες περικοπές κοινωνικών δαπανών, σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Με προαποφασισμένη ατζέντα

Το ίδιο μήνυμα στέλνει ο πρωθυπουργός στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε στο γαλλικό περιοδικό «Παρί Ματς»: «Ναι, θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, θα ολοκληρώσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του κράτους, θα ενδυναμώσουμε το φορολογικό μας σύστημα. Σε αντάλλαγμα, χρειαζόμαστε μέτρα ανάκαμψης της οικονομίας άμεσα», τονίζει ο Α. Σαμαράς, περιλαμβάνοντας στα «μέτρα ανάκαμψης» την έκδοση ευρωομολόγων και τη διασφάλιση πρόσθετης ρευστότητας για τα μονοπώλια.
Η σύνθεση του 40μελούς Υπουργικού Συμβουλίου, με κορμό στελέχη της ΝΔ αλλά και τη συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών στελεχών που προτάθηκαν από το ΠΑΣΟΚ (5) και τη ΔΗΜΑΡ (4), δείχνει ξεκάθαρα τη βούληση της κυβέρνησης να πάρει άμεσα όλα τα μέτρα για την «προσέλκυση των επενδύσεων» και την ενίσχυση της ανάπτυξης. Ακόμα και στο επίπεδο των συμβολισμών, είναι χαρακτηριστικό ότι τη νευραλγική θέση του υπουργού Οικονομικών αναλαμβάνει ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Β. Ράπανος και υπουργός Ναυτιλίας, ο εφοπλιστής Γ. Βερνίκος.
Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και η διασφάλιση ρευστότητας στους επιχειρηματικούς ομίλους, η ταχεία προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και της «αξιοποίησης» (βλέπε εκποίηση) της δημόσιας περιουσίας, η υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στις εργασιακές σχέσεις, στο Ασφαλιστικό, στην Υγεία και την Παιδεία, είναι βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης.
Επίσης, η επανασύσταση των υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού είναι ένα επιπρόσθετο «δώρο» στους εφοπλιστές και τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό. Παράλληλα, η τοποθέτηση του Ν. Δένδια στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με δεδομένες τις θέσεις που εξέφρασε το προηγούμενο διάστημα για κλιμάκωση της καταστολής, εγγυάται την «ασφάλεια» της πλουτοκρατίας έναντι του εργατικού λαϊκού κινήματος.
Χαρακτηριστική από την άποψη αυτή είναι η απάντηση που δίνει ο ίδιος ο Α. Σαμαράς στην ίδια συνέντευξη όταν ερωτάται για το πώς σκοπεύει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις: «Θα προσελκύσουμε ξένους επενδυτές, θα ιδιωτικοποιήσουμε εταιρείες που έπρεπε να είχαν ιδιωτικοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό, θα εγγυηθούμε την ασφάλεια, κυρίως νομική και φορολογική και θα δείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ένας τόπος σταθερότητας, αξιοκρατίας και, πάνω απ' όλα, ένα έθνος με θετική ψυχολογία», τονίζει με νόημα, διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι «ορισμένα κοινωνικά ζητήματα, όπως το πρόβλημα των παράνομων μεταναστών, θα πρέπει να διευθετηθούν γρήγορα».
Προαναγγέλλοντας νέο πογκρόμ σε βάρος των μεταναστών, ισχυρίζεται ξετσίπωτα ότι «οι παράνομοι μετανάστες είναι πάνω από ένα εκατομμύριο, σε μια χώρα που μετρά ακριβώς πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους».

Σε ενιαία γραμμή

Παράλληλα, οι συνεταίροι της νέας κυβέρνησης δίνουν εγγυήσεις ότι οι επιμέρους διαφωνίες τους δεν πρόκειται να εμποδίσουν την ταχεία υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων. «Η νέα κυβέρνηση θα στηρίζεται στην ευελιξία, ώστε επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να υπάρξουν να μην αναστέλλουν ούτε το έργο της ούτε τη συναίνεση που είναι απαραίτητη για τη συνέχιση του έργου της», τονίζεται χαρακτηριστικά στη διακήρυξη. Το νέο υπουργικό σχήμα αποτελείται από 17 υπουργούς, 7 αναπληρωτές υπουργούς και 14 υφυπουργούς. Επίσης, συνενώνονται τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υποδομών, καθώς και τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύνθεση της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ υπέδειξε πέντε μέλη και ειδικότερα τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευ. Λιβιεράτο, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Τσαφτσάρης, τους υφυπουργούς Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα, Αμυνας Δ. Ελευσινιώτη και Ναυτιλίας και Αιγαίου Γ. Βερνίκο. Από τη ΔΗΜΑΡ υπεδείχθησαν τέσσερα μέλη και συγκεκριμένα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης, Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης, καθώς οι υφυπουργοί Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη και Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου. Για πρόεδρος της Βουλής προτείνεται ο Ευ. Μεϊμαράκης.

Οργανωμένο και τραμπούκικο χτύπημα της εργοδοσίας

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»

Τρεις απεργοί τραυματίστηκαν από τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που ενεργοποίησε η εργοδοσία, αλλά η προσπάθεια να «σπάσει» η απεργία έπεσε στο κενό

Απεργοί γέμισαν την πύλη απομονώνοντας τους απεργοσπάστες, έχοντας στο πλευρό τους εργάτες από διάφορους κλάδους
     Σε μια σχεδιασμένη, ύπουλη και τραμπούκικη επίθεση σε βάρος των απεργών κατέφυγε χτες η εργοδοσία στην «Ελληνική Χαλυβουργία» προσπαθώντας να σπάσει την απεργία και αξιοποιώντας γι' αυτό τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που έχει στήσει εδώ και μέρες με διευθυντές, απεργοσπάστες και μπράβους. Η νέα απεργοσπαστική επιχείρηση επιβεβαίωσε κι αυτή με τη σειρά της την πίεση που ασκεί ο περήφανος και ηρωικός αγώνας των χαλυβουργών που εδώ και 8 μήνες δίνουν έναν από τις πιο σκληρούς αλλά και συνάμα πιο τίμιους αγώνες, ξεσηκώνοντας στο πλευρό τους ένα πρωτόγνωρο κύμα γνήσιας και ολόπλευρης ταξικής αλληλεγγύης από όλη τη χώρα.
Η προσπάθεια της εργοδοσίας «έπεσε στο κενό» αφού η αποφασιστικότητα, η ενότητα και η συσπείρωση των απεργών στο σωματείο τους χάλασε τα σχέδιά της.
Νωρίτερα το πρωί, είχε ανακοινωθεί μία ακόμη απόλυση, αυτή του Χάρη Μανώλη, προέδρου της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας.
Η εργοδοσία απέδειξε και χτες, για μια ακόμα φορά, πόσο αδίστακτη είναι και ότι δε λογαριάζει τίποτα προκειμένου να τσακίσει τους εργάτες, που αγωνίζονται και στέκονται εμπόδιο στα σχέδιά της να κερδίσει ακόμα περισσότερα από την εργατική τους δύναμη. Η τρομοκρατική και απεργοσπαστική επιχείρηση που έστησε είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό (ευτυχώς ελαφρύ) τριών απεργών χαλυβουργών, που μεταφέρθηκαν στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.

«Η τρομοκρατία δε θα περάσει»!



Η τραμπούκικη ενέργεια ξεκίνησε ακριβώς στις 12 το μεσημέρι όταν κορυφώθηκαν προκλήσεις που εδώ και μέρες «μαγείρευαν» έξω από το χαλυβουργείο στελέχη της εταιρείας καθοδηγώντας τη γνωστή ομάδα των απεργοσπαστών. Με απόλυτο συντονισμό κινήθηκαν οι διευθυντές και απεργοσπάστες καλλιεργώντας σκηνικό έντασης, προκαλώντας τους απεργούς και προχωρώντας τελικά σε ανοιχτή επίθεση εναντίον τους με στόχο να σπάσει η απεργία.Την ίδια στιγμή βέβαια και μέσα σε ελάχιστο χρόνο άρχισαν να καταφτάνουν ολοένα και περισσότεροι απεργοί και να συσπειρώνονται στην πύλη. Στο πλευρό των χαλυβουργών έσπευσαν εργαζόμενοι και εκπρόσωποι σωματείων από άλλους χώρους εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους, ενώ από τα μεγάφωνα ο πρόεδρος του σωματείου διάβασε την ανακοίνωση - καταγγελία που επί τόπου εξέδωσε η διοίκηση (βλ. διπλανό ένθετο). Συνθήματα όπως «Η τρομοκρατία δε θα περάσει - των χαλυβουργών η πάλη θα τη σπάσει» και «Ολη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία, για να μην περάσει η τρομοκρατία» έπεφταν ξανά και ξανά. Η ομάδα των απεργοσπαστών αναγκάστηκε να αποχωρήσει.
Στο πλευρό των χαλυβουργών δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους βρέθηκε μεταξύ άλλων αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ αλλά και του ΚΚΕ με επικεφαλής το βουλευτή του κόμματος Χρήστο Κατσώτη. Ταυτόχρονα μέχρι αργά το βράδυ έξω από την πύλη της «Χαλυβουργίας» πλήθος εργαζόμενων και απλών ανθρώπων κατέφταναν δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους.

Ηταν οργανωμένο σχέδιο

Απόδειξη του καλά οργανωμένου σχεδίου της εργοδοσίας είναι και το γεγονός ότι, ενώ έξω από το χαλυβουργείο μια ομάδα των απεργοσπαστών έστηνε σκηνικό έντασης, μία άλλη έσπευδε να το αξιοποιήσει (σαν έτοιμη από καιρό...) για να εξαπολύσει σε αστικά ΜΜΕ χυδαίες επιθέσεις με τόνους λάσπης ενάντια στους απεργούς και όσους τους συμπαραστέκονται. «Εμείς νεκροί θα βγούμε από το εργοστάσιο. Θα κάτσουμε όσο χρειαστεί, δυο μέρες, τρεις μέρες; Νηστικοί, θα κάτσουμε εδώ, θα κάνουμε απεργία πείνας, μέχρι κάποιος εισαγγελέας να έρθει να εκτελέσει τη διαταγή του δικαστηρίου», έλεγε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ η γνωστή απεργοσπάστρια Ελένη Καταβάτη (την οποία μάλιστα παρουσίασαν ως «εκπρόσωπο εργαζομένων»)... «Παρακαλώ πολύ τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να έρθει να επέμβει, θα έχουμε νεκρό, μας έχουν δείρει, κάνουν ό,τι θέλουν μέσα σε μια ξένη περιουσία» συνεχιζόταν το παραλήρημά της. Γιατί επαναλαμβάνουν τέτοια πράγματα (είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες) σε κανάλια και ραδιόφωνα, ξέρουν κάτι; «Είναι ανοιχτό το εργοστάσιο για όποιον θέλει να δουλέψει - δε μας αφήνουνε, με το ζόρι μας πετάνε έξω, σηκωτούς» συμπλήρωνε η ίδια, αναπαράγοντας το γνωστό ψέμα στο οποίο επιμένουν οι εργοδότες για να κρατούν υποταγμένους τους εργάτες ότι, όπου δε γίνονται κινητοποιήσεις δε χάνονται θέσεις εργασίας...