Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

ΚΚΕ: Κάτω οι φόροι


Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Με τίτλο «Κάτω οι φόροι» εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ  η παρακάτω ανακοίνωση, με αφορμή το φορολογικό νομοσχέδιο της τρικομματικής κυβέρνησης: 
    «Ο λαός δεν μπορεί, δεν αντέχει και δεν πρέπει να πληρώσει κι άλλα για λογαριασμό της σωτηρίας των μονοπωλιακών ομίλων, για τη δημοσιονομική εξυγίανση του αστικού κράτους και τη διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση.
    Το ΚΚΕ θα υπερασπιστεί το δικαίωμα του λαού με τη μαζική οργανωμένη αντεπίθεση για τη σωτηρία του από τη φτώχεια και την εξαθλίωση, το δικαίωμα του στην ικανοποίηση των σύγχρονων και διευρυμένων λαϊκών αναγκών. Κανένας μόνος του. Όχι στις παρακρατήσεις μισθών, συντάξεων και τις κατασχέσεις των ήδη υπερχρεωμένων στο κράτος και τις τράπεζες λαϊκών νοικοκυριών.
    Η τρικομματική συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με το φορολογικό νομοσχέδιο κλιμακώνει τη νέα αντιλαϊκή επίθεση στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, τα λαϊκά νοικοκυριά γενικότερα. Στο ήδη ψηφισμένο από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2013 αντιλαϊκό πακέτο των 11 δισ. ευρώ (μειώσεων σε μισθούς, συντάξεις και περικοπών σε υγεία, πρόνοια και παιδεία), έρχονται να προστεθούν άλλα 3 περίπου δισ. ευρώ ως επιπλέον φορολογικά έσοδα που θα προκύψουν από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
    Η συγκυβέρνηση προκαλεί τον ελληνικό λαό όταν μιλάει για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Τα φορολογικά συστήματα είναι άδικα γιατί αποτελούν εργαλεία αναδιανομής του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου προς όφελος του κεφαλαίου.
    Κύρια πηγή των φορολογικών εσόδων είναι οι αντιλαϊκοί έμμεσοι φόροι, οι οποίοι και αποτελούν το 55% του συνόλου των φορολογικών εσόδων, ενώ η όποια άμεση συμμετοχή των νομικών προσώπων (επιχειρήσεων) στα φορολογικά έσοδα περιορίζεται για το 2013 στο 3,4% του συνόλου των φορολογικών εσόδων, από 12,5% που ήταν το 2001.
    Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση προχωρεί σε νέα μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρηματικών ομίλων, από 45% στο 36%, ευνοώντας κατά κύριο λόγο τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, ενώ διατηρεί τη φοροασυλία του εφοπλιστικού κεφαλαίου. 

    Την ίδια στιγμή διευρύνει τη φοροεπιδρομή εναντίον των μισθωτών και των συνταξιούχων. Καταργεί τελείως το αφορολόγητο όριο, μειώνει τις φορολογικές κλίμακες, καταργεί τις εκπτώσεις από μια σειρά δαπάνες (ενοικίων, στεγαστικών, φροντιστηρίων κ.ά.) και θεωρεί ουσιαστικά τεκμήριο τα παιδιά. Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι βελτιώνεται φορολογικά η θέση των πιο ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων εξαιτίας της έκπτωσης των 2.100 ευρώ είναι απάτη. Η κυβέρνηση αποκρύπτει το γεγονός ότι η όποια προσπάθεια διαχείρισης του φαινομένου της ακραίας φτώχειας γίνεται σε βάρος των υπόλοιπων μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, τη στιγμή μάλιστα που και αυτά τα πολύ χαμηλά εισοδήματα πληρώνουν τη δυσβάσταχτη έμμεση φορολογία για κάθε ευρώ που δαπανούν και έχουν υποστεί μια πολύ μεγάλη επιβάρυνση ήδη από την προηγούμενη φορολογική μεταρρύθμιση.
    Στα θύματα της νέας φοροεπιδρομής προστίθενται και οι αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες και αγρότες.
    Αυτοί φορολογούνται από το πρώτο ευρώ εξαιτίας της κατάργησης του αφορολόγητου, καταργούνται οι διάφορες φοροαπαλλαγές για δαπάνες.
    Για τους αυτοαπασχολούμενους οι κλίμακες μειώνονται σε δύο και ο συντελεστής για τα χαμηλά εισοδήματα ανέρχεται στο 26%. Οι αγρότες για τα εισοδήματα του 2014 θα φορολογούνται ανεξαρτήτως εισοδήματος με 13%, τη στιγμή μάλιστα που έχει μειωθεί η επιστροφή ΦΠΑ από το 11% στο 6%, ενώ αυξάνεται και το τέλος επιτηδεύματος στα 650 ευρώ, ένα τέλος που διατηρείται στα 500 ευρώ για τους μισθωτούς με μπλοκάκι.
    Στους ωφελημένους του νομοσχεδίου εκτός από τους κεφαλαιοκράτες είναι και αυτοί με υψηλά εισοδήματα και από διάφορες πηγές, γιατί μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής του 45% για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ και φορολογούνται αυτοτελώς τα έσοδα από ενοίκια κ.ά.
    Απέναντι σ’ αυτή τη κατάσταση δεν αποτελούν διέξοδο οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση των νομικών προσώπων στο ύψος του μέσου όρου της Ευρωζώνης, γιατί στα πλαίσια του φορολογικού ανταγωνισμού διαμορφώνονται συνθήκες ουσιαστικής φοροαπαλλαγής για τους επιχειρηματικούς ομίλους συνολικά στην Ευρωζώνη.
    Για μια ακόμη φορά η υπόθεση πάταξης της φοροδιαφυγής μετατρέπεται σε ένα νέο κυνήγι ενάντια στα λαϊκά εισοδήματα, όταν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία, μπορεί να αξιοποιεί την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, τα διάφορα απόρρητα, την ύπαρξη φορολογικών παραδείσων και εξωχώριων εταιρειών.
    Το ΚΚΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα να μην παγιδευτούν στο πώς θα κατανεμηθούν ανάμεσά τους τα νέα φορολογικά βάρη και να συσπειρωθούν σε κοινή γραμμή διεκδίκησης και πάλης με βασικά αιτήματα:
    - Να επωμιστεί τα φορολογικά βάρη το μεγάλο κεφάλαιο, η μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία. Να αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής για τους επιχειρηματικούς ομίλους στο 45% για το σύνολο των κερδών (τα δε διανεμόμενα κέρδη να φορολογούνται ενταγμένα στο εισόδημα με βάση τη φορολογική κλίμακα, η οποία θα έχει υψηλούς συντελεστές για τα μεγάλα εισοδήματα). Να καταργηθούν τα αφορολόγητα αποθεματικά και οι διάφορες φοροελαφρύνσεις που περιλαμβάνονται στον αναπτυξιακό νόμο. Να καταργηθούν τα ευνοϊκά ειδικά φορολογικά καθεστώτα που ισχύουν για τους εφοπλιστές, αλλά και για τμήματα του κεφαλαίου. Στόχοι πάλης δεμένοι με τη συνολικότερη αμφισβήτηση της ελευθερίας κίνησης του κεφαλαίου και της κατάργησης των διαφόρων μηχανισμών που διευκολύνουν τη φοροαπαλλαγή του.
    - Μέσα από τη γενναία αύξηση του αφορολόγητου στο ύψος των 20.000 ευρώ ατομικά και 40.000 ευρώ ανά ζευγάρι, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Στο πλαίσιο αυτό απαιτούμε την κατάργηση όλων των χαρατσιών, των έμμεσων φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό και το νερό» .

Δεν υπάρχουν σχόλια: